Вълчев: върнахме 44 хиляди деца в училище за две години

Вълчев: върнахме 44 хиляди деца в училище за две години

Близо 44 хиляди деца са били записани в училище за две години, след работата на екипите по Механизма за връщане в образованието. Това заяви просветният министър Красимир Вълчев в Сливен при откриването на учебна работилница в ПГ по текстил и облекло „Добри Желязков“. Приблизително 4 хиляди от тях обаче са отпаднали вторично.

По думите на Вълчев, трудно може да се отчете каква част от децата са в чужбина, предаде БТА. От близо 260 хиляди деца, които екипите са започнали да търсят в началото екипите, 160 хиляди са били в извън страната. Предизвикателството пред образователното министерство остава да накарат учениците да ходят редовно на училище. Посещаемостта в проблемните училища е между 40 и 50%, посочи Вълчев.

Учебна работилница по шевно производство в текстилното училище в гимназия по текстил е оборудвана по проект по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда" на стойност 63 000лв и съфинансиане от 10 000 лв. В нея учениците ще работят на най-нови специализирани машини. В професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" се обучават 302-ма ученици, разпределени в 14 паралелки, съобщи директорът на училището Даниела Караманова. Три от паралелките са дуални, като учениците се обучават в реална работна среда. Учебното заведение е единствено в страната, което обучава ученици в традиционните текстилни специалности, които са защитени - тъкачество, предачество, плетачество.

Министърът подчерта, че е бил увеличен приемът в системата на професионалното образование от 48 на 56 процента, а децата са стимулирани чрез допълнителни стипендии, въвеждане на дуална форма на обучение. Целта е да се посрещне очакваният недостиг на пазара на труда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.