Вълчев: Все още имаме резерв от учители

Вълчев: Все още имаме резерв от учители

Решават недостига с нова програма, ще обучават непедагози

Все още има резерв от учители, които да обезпечи недостига на преподаватели. Това стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев в кулоарите на парламента.

По думите му следващите десетилетия ще имаме недостиг във всички сектори и професии.  Младите хора, които ще навлязат в пазара на труда ще бъдат едва 2/2 от тези които излизат и навлизат в пенсионна възраст. „Очакваме най-голям недостиг след 10 години”, каза Вълчев и увери, че според данните за тази година, ще бъдат обезпечени всички учителски позиции. По думите му традиционно има недостиг по някой дисциплини, като някъде това ще бъде обезпечено с т.нар. неправоспособни учители, т.е без педагогическа праводспособност, другаде ще се съчетават предмети,а на трето място пенсионери ще останат една или няколко години.

 „Все още имаме резерв. Имаме учители, които са завършили предходни години, но са излезли от системата или не са в нея. Имаме резерв в малките населени места, където има негативни демографски процеси”, каза просветният министър. Именно в тази връзка той припомни някой от политиките на МОН в тази сфера, сред които и

картографирането на търсенето и предлагането на учителска работа. „Защото в някой райони и големи градове има излишък на учители, а в малките - недостиг. Именно там увеличаваме финансирането – в малките отдалечени населени места и школа и забавачки с концентрация н деца от уязвимите групи”, каза той.

 Вълчев обясни още, че се предвиждаме старт на нова национална програма в края на тази или началото на следващата. Тя ще е „своеобразна алтернативна пътека за хора, които не са учители, но желаят да преподават”. Така в рамките на 1 година могат да  придобият педагогическа правоспособност. Целта е да имаме своеобразен корпус от обучени учители, които да са  се съгласили предварително да бъдат насочени към определени училища, където трудно се намират учители и където има най-голяма концентрация на проблемни деца, но срещу по-високо възнаграждение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.