Вълчев: Средната заплата в университетите е над 1700 лв.

Вълчев: Средната заплата в университетите е над 1700 лв.

Разликата между най-ниските и най-високите - 2,5 пъти

Средната брутна заплата в университетите е над 1700 лв. Разликата между най-ниските и най-високите възнаграждения обаче е твърде голяма и може да бъде над 2 пъти. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев пред БНР.

„Във висшите училища доминират рентиерските модели на заплащане. Не доминира политиката да привлекат млади преподаватели. Те са избрали разликата между най-високите и най-ниските заплати да бъде 2,5 пъти“, заяви образователният министър. Вълчев посочи, че докато с колективния трудов договор при учителите са увеличени минималните работни заплати с цел привличане на млади преподаватели, в университетите възнагражденията се определят на академично нови и доминира политиката на прослужено време.

Просветният министър коментира и предложените промени в закона за висшето образование и опита за разрешаване на проблема с т.нар „летящи професори“. Според него преподаватели на заем дават поводи за съмнения върху качеството на един университета. „Едно висше училище трябва да има собствен капацитет, трябва да има стимули да инвестира в собствени преподаватели, да развива собствени школи“, зави просветният министър. Той добави, че качеството на висшето образование ще бъде силно там, където има инвестиции в млади преподавалите.

В промените е заложен и мораториумът върху създаването на нови университети и филиали, Вълчев посочи, че това е временна и недобра мярка, каза просветният министър и изрази надежда тя да действа по-малко време. За целта той се надява в рамките на година да бъде изготвена Национална карта на висшето образование, от която ще зависи занапред дали един ВУЗ ще може да разкрива нови специалности или филиали. Тя ще бъде направи диференциация между професионалните направления.

Вълчев посочи, че броят на университетите не е основният проблем пред системата на висшето образование. „Проблемът е, че в годините на прехода всички се разраснаха профилно и започнаха да обучават професионални направления, които не са присъщи за техния профил, нямат този капацитет, взимат преподаватели назаем от други висши училища – това, което се опитваме да ограничим. Проблемът е в това, че приемът достигна крайният си предел. Ако преди 30 години се приемаха 30% от завършващите гимназиално образование, през 2016 г. това достигна близо 80%. Сега връщаме назад, но не самоцелно, защото имаме професионални направления, в които имаме недостиг на студенти“, заяви той.

По думите на Вълчев нерационалното търсене на висше образование – търсене само заради самата диплома, е избуяло в социалните, стопанските и правните науки. Това са и професионални направления, в които е намален приемът. Вълчев посочи, че за три години местата за студентите са намалели от 58 хиляди на 43 хиляди. „Настройваме системата за това да работи с по-малко студенти. Преструктурирането не засяга еднакво всички висши училища“, каза той.

Просветният министър е на мнение, че може да има и специалности и направления, които могат да бъдат закрити. Той посочи, че това вече се е случило през последните години. Вълчев даде за пример Аграрният университет в Пловдив, който тази година няма да обучава по икономика и туризъм.

Промените в закона предвиждат и министърът да сключва мениджърски договори с ректорите. Вълчев обясни, че това не означава че той ще избира ректори или да се меси в управлението на университета. Той ще може да иска да подобряват научната си дейност, да се свързват с европейски мрежи. „ Ние няма да се месим в академичното управление, няма да се месим във финансовото, нито в административното.

Министърът няма да може да влияе върху оперативното управление по никакъв начин, нито да сменя ректори. Това, което правим с този механизъм, е да споделяме стратегическото управление. Ние трябва да отговаряме за общия, колективния интерес. Висшите училища имат некоординирани стратегии за развитие.“, обясни Вълчев за предложените промени и уточни, че стратегическите задачи ще бъдат разработени заедно с ректорите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.