Вълчев: Ще проиграем варианти за по-дълга ваканция

Вълчев: Ще проиграем варианти за по-дълга ваканция

Ще изпратим примерни варианти за електронно обучение на учителите и ще проиграем организационно варианти при по-дълга ваканция, заяви просветният министър Красимир Вълчев пред нова.

Той уточни, че за момента няма предпоставки за удължаване на грипната ваканция в цялата страна. Това може да стане само в отделни области, където има ръст на заболелите от грип тип Б. Засега това са Пловдив и Велико Търново, а за столицата, където стойностите са близки до прага за епидемия, предстои да бъде взето решение от регионалното РЗИ.

„Събираме администратори на електронни платформи и ще обсъдим варианти за електронно обучение в случай на удължаване на грипната обстановка.”, съобщи Вълчев. Той обясни, че има два вида дистанционно обучение. Единият е с виртуална класна стая. Страната ни обаче не е готова за него, тъй като всяко дете трябва да има крайно устройство. Самоподготовка в електронна среда – асинхронно дистанционно обучение, също може да погне за наваксване на материала. „Децата да стоят вкъщи, да използваме времето за обучение”, призова министърът. Той допълни, че има и проектно обучение в системата, при което учениците се подготвят предварително за дадена тема.

От образователното министерство обмисляли различни варианти за наваксване на пропуснатия учебен материал, но орязването на пролетната ваканция за учениците не е на дневен ред, уточни Вълчев. „Средно 10 дни- между 6 и 16, са отсъствали децата от училище. В системата има резерв за преструктуриране на учебната програма”, заяви той. Той обясни, че по всяка дисциплина има часове за нови знания и за упражнения. Наваксването на пропуснатите по време на грипните ваканции уроци ще бъде да за сметка на часовете, в които учениците трябва да упражнят наученото. „Не обмисляме удължаване на учебната година за настоящия момент и промяна на изпитите. Ако има промяна в изпитите, тя ще е в насока отпадне на последните теми от учебните програми”, каза образователният министър. От МОН следят ситуацията в страната и на матурите и изпитите от националното външно оценяване няма да бъде включен материал, който не се взет в клас. „Ще се съобразим с областта, в която най-много се е отсъствало, за да отпаднат последните теми в програмите.”, заяви Вълчев.

От министерството са препоръчали и мерки, с които да се предотврати разпространението на заразата в образователните институции. На входовете в забавачките се проверяват всеки ден децата. „В детските градини отсъствието е пожелание  и не необходима извинителна  бележка.”, уточни министърът. В училищата са въведени повишени мерки за хигиена, миене на ръце, да не разменят храни и напитки, инструкция всяка  сутрин. „Трябва да сме максимално предпазливи”, каза Вълчев. Предстоящи учебни пътувания - екскурзии, бели, зелени училища, квалификация на училищата, пък са временно спрени  до второ нареждане. Министърът обясни, че училищата имат право на до 5 дни за екскурзии  и те са от резервите, които може да използват за наваксване на материала.

Вълчев допълни, че образователните институции в  Плевен и Габрово ще бъдат отворени само по предложение на национални щаб. „Ако няма разрастване на епидемията там, ще бъде прекратена ваканцията”, допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.