Вълчев: Ще предложим електронно обучение по време на грипните ваканции

Вълчев: Ще предложим електронно обучение по време на грипните ваканции

Образователният министър Красимир Вълчев ще предложи електронното обучение да продължи и след края на извънредната ситуация и да бъде прилагано по време на грипните ваканции. Това ще се случи с промени в Закона за предучилищно и училищно образование, които ще заместят сега действащите наредби.

„Обучението в електронна среда и електронни  ресурс е неизбежно да не се прилага в бъдещите. Ние нямаме оправдание в бъдеще по време на т.нар грипни ваканции да не прилагаме електронно обучение”, заяви Вълчев по време на парламентарна образователна комисия. Промените ще бъдат предложени на Министерски съвет навярно след две седмици към внесения проект за промени в закона за предучилищно и училищно образование, който касае въвеждането на задължителната предучилищна възраст и за децата на 4 години. Вълчев уточни, че обучението в електронна среда ще остане и при възлагането на проекти или по линия на дейности по интерес и самоподготовка, за да допълва присъствените часове. 

Според образователния министър онлайн обучението трябва да се надгражда. То трябва да е синхронно и да се използва една и съща платформа. В момента от МОН предлагат безплатен достъп до Microsoft Teams, но не е задължително училищата да работят с нея. Всяко от тях може да използва платформа, за която има абонамент или работят безпроблемно.

Целта пред МОН е до 2027-2028 над 90% от образователното съдържание да бъде безплатно и електронно. „До края на това десетилетието основните образователни ресурсни на учениците трябва да бъдат електронни, ако днес те са книжни”, посочи Вълчев. Един от проектите, по които ще стартира работа в тази насока е „Образование за утрешния ден”, по който учителите ще се създават безплатни ресурси, като за тях получават заплащане. „Дори и само 5-6 000 педагози да разработват свои ресурси базата ще бъде достатъчно голяма.”, смята образователният министър. Той припомни, че по време на извънредното положение, в която учителите също могат да качват свои онлайн уроци. Ресурси за електронно оценяване също трябвало да се разработят електронно занапред.

Над 2000 таблети са били раздадени като дарения с помощта на МОН по време на извънредното положение, за да могат повече деца да бъдат включени в онлайн уроците. Част от тях обаче били препродадени още до края на същия ден, обясни образователният Министър Красимир Вълчев. Това се случвало в семейства, които нямат отношение към образованието и затова тук идвал въпросът дали трябва да се обезпечават в тези случаи точно тези деца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.