Откриват нова компютърна гимназия в Стара Загора

Откриват нова компютърна гимназия в Стара Загора

Преди две години открихме Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, тази Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи във Варна, а всеки момент ще открием и в Стара Загора. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев.

Той допълни, че училището в Бургас вече има нужда от разширяване, тъй като е голямо търсенето на този вид обучение. „През следващите години трябва да подготвим децата, които ще бъдат на пазара на труда следващите 40 години за умения в областта на дигиталната креативност.”, каза Вълчев. Затова и за трета година е увеличен приемът в областта на информационните технологии и в паралелките, свързани с математика, природните науки. В математическите гимназии също ще се открият паралелки в областта на информационните технологии. „България има шанса да бъде водеща в развитието на картата на информационните технологии, да бъде развита страна благодарение на тях. София е такъв видим център, където не само български програмисти, но и от други страни идват да работят и живеят в столицата.”, заяви образователният министър. Целта пред мен е този модел да се развие и в други градове у нас.

Поради тази причина и от МОН са заложили дисциплината Компютърно моделиране в трети и четвърти клас. „Скоро ще предложим и промени в наредбата за учебния план, с която ще въведем Компютърното моделиране в 5-ти, 6-ти и 7-ми клас, за да го свържем с информационните технологии и програмирането.”, обясни образователният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.