Вълчев разкри кои класове ще се върнат първи в училище след ваканцията

Вълчев разкри кои класове ще се върнат първи в училище след ваканцията

Образователният министър Красимир Вълчев разкри кои класове ще се върнат първи към присъствено обучение след пролетната ваканцията. От понеделник в класните стаи ще се върнат малчуганите от начален етап и три випускат от 5-и до 12-и клас.

Предложението на МОН е в класните стаи първо да се върнат учениците от 7-и, 8 и 10-иклас, след което – при благоприятно развитие на пандемията, на тяхно място ще застанат 5-и, 11-и и 12-и клас. Едва накрая ще се завърнат 6-и и 9-и клас. Най-вероятно ротацията на прогимназиални и гимназиални класове ще е през две седмици, така както бе до средата на март. Вълчев уточни, че окончателното решение ще бъде взето от Министъра на здравеопазването и оповестено в четвъртък (8 април).

В училищата с малък брой ученици вероятно ще могат да се върнат присъствено и всички други класове, в които има само по една паралелка в клас.

Министър Вълчев подчерта, че е важно задържането в класните стаи на началните класове, за които настоящата учебна година протича преди всичко присъствено.

Образователният министър заяви, че националното външно оценяване в 4-и и 10-и клас ще бъде проведено, за да даде ориентир как се развиват съответните випуски ученици. „Забранил съм на регионалните управления да сравняват училищата на базата на резултатите от НВО и да правят класации на училищата“, посочи Вълчев.

До месец училищата ще започнат да получават компютърни устройства по механизма “REACT-EU”, сподели още министърът. Над 80 000 мобилни компютри ще бъдат предоставени на всички училища. Освен тях ще бъдат доставени и таблети за училищата с концентрация на ученици без устройства за обучение от разстояние в електронна среда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.