Вълчев разкри двата варианта за училищата при развитието на пандемията

Вълчев разкри двата варианта за училищата при развитието на пандемията

Образователният министър Красимир Вълчев разкри какви са двата варианта за училищата с оглед развитието на пандемията – при влошаване или запазване на ситуацията.

Първият е при влошаване на ситуацията. „Засега има плавно увеличение на случаите, надяваме се, че ще успеем да стигнем до 4-и март, когато се връщат 6-и, 9-и и отново 12-и клас и съответно 17-и март, когато изтичат двете седмици на присъствено обучение“, обясни министърът пред БНТ. Това обаче няма да се случи на всяка цена. „Ако епидемичната ситуация се влоши по-рязко, системата е готова във един момент да може да мине към обучение в електронна среда“, заяви Вълчев. В този случай приоритетно в присъствено обучение ще бъдат най-малките ученици и децата в предучилищна възраст.

От МОН имат и стратегия, ако ситуацията се запази. В този случаи по три випуска от 5-и до 12-и клас ще продължат да учат присъствено. „Говорим за запазване на този график към момента. Ако ситуацията се запази, отново ще се продължи със 7-и, 8-и и вероятно отноео 10-и клас“, заяви Вълчев.

В класните и стаи могат да се върнат класовете от 5-и до 12-и клас, които са единствени в дадено училище. „Ние разрешихме на всички да се върнат в малките училища. 43 000 ученици се върнаха допълнително“, каза министърът. Така в момента около 60% от обучаващите се в системата учели присъствено.

Над 1000 пък били учениците, които са останали да учат онлайн по собствено желание и се включат в класната стая чрез електронна връзка.

Образователният министър обясни, че учениците имат пропуски, но те зависят от възрастта на ученика и ангажираността на родителите. Положителното било, че няма цялостно изоставяне. „В момента нямаме изоставяне спрямо предходните години по отношение на скоростта на преподаване на изучаваните теми“, каза Вълчев.

Затова на този етап МОН няма да предлага на сегашния етап отмяна на НВО. По думите на Въчев то не би трябвало да притеснява учениците повече от текуща оценка. „Към момента няма изоставяне в тематичното разпределение. Април ще бъде направен анализ кои теми да отпаднат, Учениците няма да се минат, ако са учили повече“, каза още министърът.

Само в 313 училища имало три седмици тематично изостане, защото са избрали декември да имат дейности по интереси, но те ще бъдат наваксани през юни.

По отношение на скрининга за коронавирус на учениците Вълчев обясни, че това е още една безплатна възможност за родителите, които искат да тестват децата им. Все още нямало дата кога то ще започне, тъй като тя ще бъде определена от здравно министерство. Те ще направят организацията по извършването на тестването. В него ще бъдат ангажирани предимно медицинските специалисти в училищата.

Той коментира и края на мандата на правителството. Това, което сме поели като ангажимент сме го изпълнили, мога да говоря много какво сме направили в системата на образование. ГЕРБ остава първа политическа сила“, заяви той. Вълчев допълни, че има номинации за предстоящите избори, както и останалите министри.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.