Вълчев предлага актуализиране на национални научни програми

Вълчев предлага актуализиране на национални научни програми

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев предлага проект на решение на Министерския съвет за одобряване на актуализирани национални научни програми, който е предложен за обществено обсъждане.

Образователният министър припомня, че през 2018 г. с решения на кабинета са одобрени 12 национални научни програми в приоритетни области. По програмите се извършват изследвания на климата, водните ресурси, бедствията, културно-историческото наследство, цифровите технологии и технологиите за електронно здравеопазване, изследвания в областта на здравословните храни и биотехнологиите, за нисковъглеродни енергийни източници.

Програмите се изпълняват за период между две и пет години, като по тях са постигнати вече и резултати. Разработени са тематични бази данни и модели на карти, свързани с опасни геоложки явления в областта на околната среда, изградени са информационни системи, регистри и софтуерни инструменти за квалификацията и оценяването на педагогическите специалисти, създадени са алгоритми за изследвания на качеството на биопродукцията на ценни видове лечебни растения и е направена оценка на биологично-базирани продукти и храни. Извършени са теренни и архивни проучвания и са разработени научноизследователски и образователни програми в културно-историческото наследство. Разработен е компютърен модел за изграждане на модул на семантична оперативна съвместимост на компоненти на системите за електронно здравеопазване и е изградена система за изпращане на бързи известия, интегрирана с болничната информационна система. Осигурени са автоматизирани системи за извършване на NAT диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на България.
Резултат от програмите са и научни публикации в международни бази данни и регистрирани патенти. По програмата "Млади учени и постдокторанти" чрез предоставяне на допълнителни възнаграждения са подкрепени около 2000 млади учени и постдокторанти от 17 висши училища и научни организации за постигната висока интензивност на научната продукция през последните 3 години.
В изпълнение на заложената в Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г. дейност за повишаване отговорността на науката към обществото и информираността му за резултатите от научните изследвания е разработен специфичен Механизъм за възлагането и изпълнението на научни консултации от БАН на неотложно възникнали потребности или проблеми от национално или регионално значение. В изпълнение на Механизма постъпват редица заявки в различни области от министерства, ведомства и организации, по които БАН изготвя становища и експертизи. Предвид по-големия размер на необходимите средства за част от заявените експертизи тяхното изпълнение е целесъобразно да се осъществи през други инструменти, един от които са научните програми. Пример за това са постъпили заявки от Министерството на енергетиката и от Министерството на околната среда и водите, които ще се изпълнят по научната програма "Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия" с координатор БАН. По една от заявените дейности от МОСВ, свързана с прилагане изискванията на природозащитните директиви - Директива 92/43/ЕИО и Директива 2009/147/ЕО в биоразнообразието и околната среда в България, за разработването на специфични цели за защитени зони от мрежата "Натура 2000", е необходимо финансиране от 323 179 лв. Това налага включване на допълнителен работен пакет в програмата със съответното завишаване на одобрения й бюджет.
Актуализация се налага и за удължаване със срок до една година в изпълнението на 9 научни програми - "Информационни и комуникационни технологии за единен цифров пазар в науката, образованието и сигурността"; "Нисковъглеродна енергия за транспорта и бита"; "Опазване на околната среда и намаляване на риска от неблагоприятни явления и природни бедствия"; "Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот"; "Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие"; "Електронно здравеопазване в България"; "Репродуктивните биотехнологии в животновъдството в България; "Млади учени и постдокторанти"; "Иновативни нискотоксични биологично-активни средства за прецизна медицина". Тази актуализация ще бъде използвана и като възможност за прецизиране на част от заложените в програмите индикатори предвид невъзможността за тяхното максимално постигане поради усложнената епидемиологична обстановка, свързана с COVID-19.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.