Образователния министър Красимир Вълчев отличи с грамоти най-изявените учители и училища, включили се в Европейската седмица на програмирането.

Над 24 000 деца от 55 населени места се включиха в Европейската седмица на програмирането, която се проведе от 6 до 21 октомври 2018 г. по инициатива на Европейската комисия. В България бяха проведени близо 600 инициативи в училища в цялата страна.  Участниците направиха своите първи крачки в роботиката, програмирането и моделирането.

Всяка една инициатива беше интересна и уникална, насочена към важни умения, на които ще разчитаме за бъдещето, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на награждаването на най-активните участници. По думите през следващите години и десетилетия светът да търпи дигитални трансформации и всички сектори ще бъдат провокирани от изкуствения интелект и развитието на технологиите. Днес ставаме все по-обвързани с кодирането - то е не просто техническа дейност, а малко или много оформя и обществото, в което живеем, добави просветният министър. Той посочи, че предизвикателството пред образователните системи е да направят така, че все повече деца да придобият умения за кодиране. Министър Вълчев специално подчерта като положително сътрудничеството за първи път между висше училище и детска градина в Габрово. Инициативите бяха свързани със забавни дейности по програмиране, визуално/блоково програмиране, разработване на софтуер, дизайн на игри, разработване на мобилни приложения, уеб програмиране, роботика, 3D печат и др. дейности, свързани с дигиталната компетентност. Най-голям интерес сред децата предизвика възможността да намират решения за мобилни телефони.

Министерството на образованието и науката отличи с грамоти първите пет в различните категории. Ето и наградените:

Училища с най-много регистрирани и реализирани събития са 137 СУ "Ангел Кънчев" – София, СУ "Васил Левски" в Карлово, СУ"Цар Симеон Велики" във Видин, СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Смолян и ПМГ „Акад. Боян Петканчин“. Специална грамота получи и детска градина „Арабела“ във Видин.

В категорията „Учител с най-много разработени и предоставени ресурси“ бяха отличени Деяна Пейкова и Марина Матанова от ОУ "Христо Смирненски" в град Раковски, Цветанка Тодорова от ОУ "Цар Симеон Велики" във Видин, Габриела Чотова от ЧПГ "АК-Аркус" във Велико Търново, Мария Кирилова от ЧПГТП "Райко Цончев" и ЕГ "Гео Милев" в Добрич и Мариета Христова от СУ "Васил Левски" в Елин Пелин.

Най-много реализирани партньорски инициативи с училища от България или от чужбина имат СУ "Васил Левски" в Карлово, ППМГ "Академик Иван Ценов" във Враца, ПМГ "Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил, СУ "Иван Вазов" във Вършец, област Монтана, ЧПГТП "Райко Цончев", ЕГ "Гео Милев" в Добрич, "Св. Св. Кирил и Методий" в Смолян, 61 ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и СУ "Цар Симеон Велики".

В категорията „Училище с най-голям общ брой реализирани инициативи“ първенци са 137 СУ "Ангел Кънчев" в София, СУ "Васил Левски" в Карлово, СУ "Цар Симеон Велики" във Видин, СУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Смолян и ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково.

В рамките на седмицата бяха демонстрирани интересни теми и подходи в учебни часове, които са част от задължителната, разширената или допълнителна подготовка, както и часове в извънкласни дейности. В инициативата училищата във всички европейски страни отбелязаха важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Винетка за 40 метра между два града

Жителите на Горна Оряховица и Лясковец, които ги разделят 40 метра тротоар, трябва да плащат винетки, за да пътуват между двата града.

Фалшивите отличителни знаци могат да застрашат сигурността на гражданите

Купуваме значка за полицай срещу 60 лева в нета

Фалшивите отличителни знаци могат да застрашат сигурността на гражданите

Само срещу 60лв. може да бъде закупена значка на Национална полиция в популярен сайт за онлайн търговия. Продавачите предлагат и фалшиви полицейски униформи, които всеки може да закупи.

Полковник от резерва се дегизира за Шипка като журналист от "Newsweek"

В образа на знаменития военен кореспондент на списанията "" Newsweek" и "La illustration espanola y amerika" Хосе Луис Пелисер  ще се появи на връх Шипка за възстановката на кървавите битки при отбраната на прохода през Руско-турската освободителна война полковник от резерва Христо Драгозов.