Вълчев: Няма необходимост всички училища да се затварят

Вълчев: Няма необходимост всички училища да се затварят

„Няма необходимост всички училища да се затварят, било то и за гимназиален етап. Ние и сега имаме разрешение за три училища, две от които учат частично дистанционно.”, коментира пред журналисти образователният министър Красимир Вълчев. Той допълни, че от МОН очакват броят на училищата, избрали онлайн обучение, в следващите дни да се увеличи.

Към момента в Първо средно училище „Свети Седмочисленици” и Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ в Търговище, както и Природоматематическата гимназия „Академик Иван Гюзелев”в Габрово учениците от 5-и до 12 клас учат онлайн. 1,2% (12 на 1000 ) от системата също се обучава онлайн заради карантинирани учители и  учени, посочи Вълчев.

Днес просветният министър издаде заповед, с която училищата от оранжевите и червените зони могат да преминат на дистанционно обучение по желание на директорите, ако в школата има ръст на заболелите. „Училищата не могат и не трябва да бъдат първа жертва на страховете и психозата ни. Целта е да има максимум присъствено обучение. Трябва да се действа локално, трябва да намалим разпространението на заразата. Тази заповед допълва механизмите, които имаме на база праговите стойности на министъра на здравеопазването. Заповедта не е покана към училищата за преминаване в електронна среда, а още една възможност за тях.”, обясни Вълчев. Той посочи, че миналата седмица в Търговище не е имало над 20% заразени, но в същото време са постъпили над 200 заявления за онлайн обучение, след като учител в Първо училище загуби битката с коронавируса, а колегите ѝ са подали молби за отпуска.

Така всяко школо ще може да преценява как да учи спрямо броя отсъстващи, карантинирани, отпуски. „Както здравната система имат проблем с лекарите, така и в отделни училища има проблеми с учителите и невъзможността да ги заместим”, допълни министърът за мотивите за заповедта.

По думите му правото на образование не трябва да се жертва лековато. „В начален етап е най-нежелателно преминаването в електронна среда. Една част от родителите не могат да помагат. От 1 до 4 клас е най-важно прякото педагогическо взаимодействие.”, каза още Вълчев. Според него в някои случаи ще се вземе решение за затваряне по предложение на училищата преди да са надминали праговите стойности, както е било и с трите училища, преминали онлайн по предложение на щабовете и педагогическите съвети.

Когато настъпи грипната епидемия, ситуацията ще е по-различна. „Най-вероятно ще приложим цялостно преминаване в отделни области, когато дойдат седмици на традиционните грипни вируси. Тогава ще бъде до голяма степен задължително.”, каза Вълчев.

Министърът увери, че няма опасност от нулева учебна година. „Остава целта ни максимална част от обучението да бъде присъствена.”, допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.