Вълчев: Няма да има шествие за 24-ти май

Вълчев: Няма да има шествие за 24-ти май

Кандидат-студентите не искат да учат математика, само 2000 избрали матурата

Тази година на 24-ти май няма да се проведе празнично шествие по повод  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Това обясни образователният министър Красимир Вълчев пред бТВ.

Той допълни, че за сметка на това от МОН са стартирали инициатива, с която майските празници да се отбележат онлайн концерти, изложи и различни послания за образованието и кирилицата.

Балове също няма да има до средата на юни или юли според Вълчев. „Остава ограничението на хората, които могат да се съберат – до 10 души на едно място.”, каза той.

Днес стана ясно, че всички детски градини трябва да отворят врати до първи юни. Според Вълчев по-голямата част ще направят това на 26-ти. Образователният министър очаква забавачките да се напълнят средно около 50%. Летните месеци обаче посещаемостта на детските градини по принцип била по-ниска, посочи той. Вълчев обясни, на входа температурата на децата ще се мери само първия ден. През останалото време само на хлапетата със симптоми. Ако детето е болно от друг вирус, ще се връща, както досега. При заразен малчуган всички ще се изследват,но само групата на болното хлапе ще се затваря. За учителите пък ще имат предпазни маски и шлемове, но няма да се правят тестове на всички. Тези, които се страхуват, могат да си пуснат отпуска.

Училищата продължават дистанционно обучение до края на учебната година. Присъствено ще има само консултации и изпивания, които не могат да се проведат онлайн. За учениците, които не се включили ефективно в дистанционното обучение, през лятото пък ще има дейности за преодоляване на обучителните затруднение. Те ще се провеждат юни и юли, основно присъствено, но децата ще имат и задачи за вкъщи. „Част от тях ще повторят, част от тях ще доучат. Ние избрахме модела на диференцирано доучване.”, посочи Вълчев. И в присъствена форма тези деца отивали в по-горен клас, където учителите трябвало да компенсират дефицитите. Разработвала се и методиката на работа на занималните, като Вълчев се надява от юни те да отворят.

Във връзка с реализирането на приема в университети тази година основно с матура образователният министър посочи, че я не е по-лесна от изпитите на висшите училище за постигане на отлична оценка. „Учениците няма да влизат без изпит, не може да кажем, че бъдат приети ученици с ниски резултати.”, каза Вълчев и допълни, че тази година ще има по-голяма борба, тъй като е намелен държавният план-прием. Той даде пример със специалност „Право”, където местата са с 50% по-малко.

Образователният министър коментира, че някои от кандидат-студентите избирали специалност прямо това къде не се учи математика. Той посочи, че само около 2000 са избрали матура по математика от всички 50 000 -51 000.

Карантинираните зрелостници ще могат да се явят на матура краят на август преди да бъде извършен окончателният прием във вузовете, увери Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.