Вълчев: Няма да спираме децата от детска градина, ако искат да ходят

Вълчев: Няма да спираме децата от детска градина, ако искат да ходят

Детските градини няма да правят избор кои малчугани да ходят на детска градина и кои не. Това обясни образователният министър Красимир Вълчев по време на парламентарна образователна комисия.

Той уточни, че няма да има ограничение в групите в забавачките, а само препоръка да има до 20 хлапета. Причината за това е да не се въвежда двусменен режим. „Няма да има избор на деца, които едната седмица да ходят на детска градина, а другата - не, един ден да ходят, а друг -не.”,посочи образователният министър. Според Вълчев ако се въведе двусменен режим и ако едните трябва да се вземат по обяд, а другите да се носят, то в забавачките щяло да има по-големи струпвания.

Образователният министър посочи, че очаква средна посещаемост от 11-12 деца, а по-големите областни градове до 12-18. Хлапета над тази бройка в група по-скоро можело да бъдат изключения в големите градове.Там при отварянето на детските градини се очаквала 60-70% от родителите да пуснат децата си. „Няма да се налага разделянето на подгрупи. Това го препоръчваме само ако децата са повече”, допълни Вълчев. Проблем би било само ако част от учителите не могат да се върнат на работа. Тогава вече можело ще се наложи и въвеждането на  полудневни групи или обучение на смени.

Вълчев посочи, че според анкета на МОН около 75% от малчуганите от детските градини били обхванати в обучителни занимания. Те имали средно по 2-3 часа. За тези, които не се върнат до първи юни в забавачките, тези занимания могат да продължат. „Препоръчали сме да продължи дистанционното писмо в детските градини, ако има учители, които не са ангажирани с присъственото.”, обясни образователният министър. Това ще се отнася само за малчуганите, чиито родители не ги пуснат обратно на забавачка. За да могат да се водят онлайн занимания, трябва да има поне един свободен учител на възрастова група. „Един учител може да води занимания на няколко групи”, каза Вълчев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.