Вълчев: Медицината е търсена, но има недостиг на кадри

Вълчев: Медицината е търсена, но има недостиг на кадри

Медицината заема четвърто място сред професионалните направления по брой на обучаващи се студенти у нас, но в същото време има недостиг на специалисти по здравни грижи, особено на медицински сестри. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев във Варна по време на откриването на Център по интервенционална рентгенология в УМБАЛ „Света Марина“.

Просветният министър посочи, че се очаква недостиг на кадри във всички сфери, но в сферата на здравеопазването и на образованието е трудно да се правят прогнози за това колко специалисти ще бъдат необходими. Вълчев уточни, че за да променят това, от ведомството са насочили фокуса върху преструктуриране на приема във висшите училища и промяна във финансирането.

Образователният министър посочи за добър примерът на Медицинския университет във Варна. Според него с разкриването на филиали в Сливен, Велико Търново и Шумен, до голяма степен е била обезпечена системата на здравеопазването в съответните области. „Имаме предпоставки да продължим да подобряваме качеството на медицинското висше образование, защото е изключително важно да обезпечим с медицински специалисти системата на здравеопазването в дългосрочен план”, коментира още образователния министър. Вълчев посочи, че това е първият случай на болница с принципал държавно висше училище и изрази надежда, че моделът на управление на Университетската болница „Света Марина“ ще бъде успешен. Той посочи, че и новото ръководство на Медицинския университет в София също е променил политиката си в положителна посока.

По-късно Вълчев откри обновената сграда на ОУ „Христо Ботев“ в Търговище. Ремонтът е осъществен с 4 396 618 лв., осигурени по Оперативна програма „Региони в растеж“. Училището вече разполага със спортни игрища с нови настилки във вътрешния и външния двор. Направено е цялостно саниране, както и основен ремонт на покрива, стените и подовете. Обновени са пожароизвестителната инсталация, евакуационното осветление и охранителната инсталация. Закупени са допълнителни камери за видеонаблюдение и е осигурен достъп за деца със специални образователни потребности. 

На откриването министър Вълчев посочи, че настоящата година ще бъде най-наситена с дейности по обновяване на материалната база на образователни институции в цялата страна. От началото на ОП „Региони в растеж“ са осигурени средства за ремонт на над 292 училища и детски градини. Предстои откриване на училищата в село Биркова и в Бяла, област Русе. През последните 5г. в София бяха открити три нови сгради на училища – на Втора английска гимназия, както и на училищата в селата Герман и Ботунец, а в Бургас - Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.