Вълчев: Има вероятност учебната година да бъде удължена

Вълчев: Има вероятност учебната година да бъде удължена

Има вероятност учебната година да бъде удължена за сметка на юни и малка част от септември. Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече, заяви образователният министър Красимир Вълчев пред бтв.

Изпитните кампании също могат да бъдат изместени с две – три седмици. Това зависи от времето, в което учениците се върнат в класните стаи. По думите на министъра на образованието проблем може да има само при учениците от 12-ти клас, които кандидатстват в университети в чужбина, защото там страната ни трябва да се съгласува с европейските висши училища. „В момента образователните министри на останалите европейски страни по-скоро се въздържат от прибързани решения, а нашите нашите ВУЗ-ове са сговорчиви по темата”, обясни Вълчев. Министърът увери, че държавните зрелостни изпити ще се проведат във формата, в който са били досега.

Матурите рано или късно ще бъдат направени, но няма да са онлайн, защото учениците няма да са в равнопоставена среда

, обясни той. Ако краят на учебната година за кандидат-студентите не е през май, то и абитуриентските балове вероятно ще бъдат изместени.

Според просветният министър предложението на директорите на училищата за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-и клас и промени в изпита за 7-и клас и матурите е прибързано и неаргументирано. „Рано е да говорим за отпадане. Ако бъдем в ситуация на невъзможност и юни месец, и юли продължат ограничителните мерки,тогава ще можем да говорим за това. “, каза Вълчев и подчерта, че изпитите в 7-ми и 1-2и клас няма как да бъдат разделени от тези в 4-ти и 10-ти, тъй като те също за важни за една част от учениците. Изпитът в 4-ти е необходим за учениците, които кандидатстват в математическите гимназии, а този в 10-ти -  за тези от обединените училища. Министърът призова директорите да успокояват родителите, че няма нищо стресиращо във външното оценяване, което има за цел да покаже реалните резултати на учениците и да се прецени на кои е нужно да се предложи допълнителна подкрепа. 

За да има равнопоставеност между учениците, в изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван, посочи министърът. „Ще се съобразим с тези училища, които най-много дни са били във ваканция. По-скоро ще се въздържим от материала, който е преподаван дистанционно, няма нищо фатално да спрем и до материала от първия срок”, посочи Вълчев. Той подчерта, че по-важно е да се обърне внимание на вътрешното оценяване, тъй като това не означало материалът от втория срок да не се изучава от децата. Независимо какво ще обхващат изпитите на учениците в края на година, знанията, които са усвоили по време на дистанционното обучение, ще бъдат измерени с текущи оценки.

Вътрешно оценяване има по всеки един предмет и годишни оценки ще бъдат поставени. Необходими си няколко седмици за това

, посочи Вълчев.

Учебната година няма да бъде нулева, увери просветният министър. „Такъв шанс имаше, ако не бяхме стартирали с електронното обучение и ако карантината продължи до края на годината.” , обясни Вълчев. Преди старта на епидемията били покрити 60% от учебния материал и имало предпоставка до края на годината да станат 80%. По думите на министъра по принцип има деца, които не са обхванати в образователната система, но с дистанционното обучение има по-голямо включване от тяхна страна. „Имаме учители, медиатори, чистачки, които носят материали на тези ученици”, сподели той. „Важното е, че дистанционното обучение в електронна среда стартира успешно за много голяма част от учениците. Дните, които са в тази форма, ще бъдат приравнени на учебни дни, както и работните дни на учителите. Има ученици, които не са обхванати, но за тях ще има доучване, както в предходни години е имало допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности“, добави Вълчев. За тях ще има занимания и през юли.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.