Вълчев: И следващата седмица детските градини не трябва да се отварят

Вълчев: И следващата седмица детските градини не трябва да се отварят

Тази и следващата седмица смятаме, че не трябва да се отварят детските градини заради ежедневното взаимодействие между големия брой деца, смята образователният министър Красимир Вълчев.

„Към настоящият момент рискът от ежедневно многочасово взаимодействие от множество деца в група е голям. Ако коефициентът на заболяване в момента е 1,5, то в една такава група може да бъде над 10”, обясни Вълчев и допълни, че решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ в зависимост от епидемиологичната ситуация.

Образователният министър посочи, че според непредставителни проучвания на МОН около 30-40% от родителите биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини. Това са 70 – 85 000 деца, чиято ежедневна комуникация би ги поставила в риск, дори и да са само по 10 хлапета в група. Вълчев изрази надежда, когато вирусът затихне, да бъдат осигурени повече дейности по интереси и в детските градини. Такива ще бъдат провеждани присъствено, само ако е подходящо.

Образователният министър посочи, че в детските градини проблем са липсата на възможност за прилагане на програмите и усвояване на компетентностите. Той увери, че всяко едно дете, което наесен трябва да започне първи клас, ще получи удостоверението си за завършена предучилищна група. „Всички децата ще могат да запишат първи клас. Тогава започват с усвояването на базовите компетентности. Те ще бъдат по-малко подготвени, началните учители най-добре могат да посочат разликите между децата, които са били и тези, които не са били обхванати в предучилищно образование”, смята Вълчев.

Изчерпването на отпуските на педагогическия и непедагогическия персонал също е проблем за забавачките. „Вчера получихме официално предложение от Синдиката на Българските учители да увеличим отпуска на непедагогическия персонал. Ние подкрепяме това предложение и вероятно ще сключим анекс към колективния трудов договор, тъй като за голяма част от непедагогическия персонал вече са изчерпани мерките”, каза просветният министър.

Вълчев посочи, че някои детски градини работят частично по тяхно решение или на общината, на чиято територия се намират. Вкъщи пък децата се обучават заедно с родителите след консултация с учителите, тъй като за тях не е подходящо използване на дигитални устройства повече от 30 минути. „Там, където учителите участват в такова обучение, в зависимост от степента на ангажираност 2 или 3 дни от седмицата да им се броят за работни”, допълни образователният министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.