Вълчев даде още възможности за превключване към дистанционно обучение (НОВА ЗАПОВЕД)

Вълчев даде още възможности за превключване към дистанционно обучение (НОВА ЗАПОВЕД)

Образователният министър Красимир Вълчев даде още възможности на училищата в „червена“ или „оранжева“ зона за превключване към дистанционно обучение. С негова заповед се разрешава онлайн да минават отделни паралелки в начален етап, поне половината от 5-и клас нагоре, тяхното редуване или пък цялото школо да кара онлайн уроци.

Директорите на училищата могат да предложат преминаване към обучение от разстояние в електронна среда при постоянна нарастващ или голям брой ученици и учители, които са заразоносители на COVID-19, с грипоподобни симптоми, сходни на COVID-19, и или поставени под карантина. Онлайн уроците могат да бъдат за всички паралелки, поне 50% от паралелките от 5-и клас нагоре или за две и повече паралелки в начален етап.

При постоянна нарастващ или голям брой ученици и учители, които са заразоносители на COVID-19, с грипоподобни симптоми, сходни на COVID-19, и или поставени под карантина, които обаче са съсредоточени в отделни паралелки директорът може да предложи онлайн уроци да карат до 50% от ученици от паралелките от 5-и клас нагоре, отделна паралелка в начален етап или паралелките от 5-и клас нагоре да се редуват при превключването към дистанционно обучение.

В заповедта е посочено, че присъственото обучение с приоритетно за постигане на образователните цели и социализацията на учениците, затова срокът за онлайн уроци не бива да надвишава 10 учебни дни. При необходимост обаче директорите могат да повторят процедурата и да преминат отново към онлайн уроци.

Решението се взема от педагогическите съвети в школата, като се съгласува с обществения съвет и се вземат предвид нагласите на родители и ученици.

Вълчев посочва, че при превключването обучение в електронна среда от разстояние първо трябва да преминават гимназистите, при влошаване на епидемичната обстановка мярката може да се прилага и за 5-7 клас, а в начален етап само в изключителни случаи при обективна невъзможност за присъствено обучение.

Решението за онлайн занимания в дадено училище може да се взема и по препоръка на здравните инспекции или областните координационни щабове.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.