ВЪЛШЕБСТВА В КУХНЯТА: Толкова вкусна баница не сте опитвали

ВЪЛШЕБСТВА В КУХНЯТА: Толкова вкусна баница не сте опитвали

Пробвали ли сте вита баница със сирене, тиквички и копър?! Ако не сте, направете го задължително, няма да съжалявате...Сега е моментът за истинско чудо в кухнята... Тази уникална вкусотия може да бъде сервирана с кисело мляко или с чесново кисело мляко, но и сама за себе си е чудесна независимо дали ще я предпочетете топла или студена!

Корите за баница са малко „по-груби“ (плътни) от корите за баклава. Може да се ползват и кори за баклава.

Ще ви е нужна тава с диаметър 30-35 см.
Тиквичките се почистват в двата края, не се белят и се настъргват на едро ренде.

Плънката може да се разпредели по два начина: 1. в единия край на корите (не по цялата им повърхност). Така  рулата не стават много обемни и повърхността на баницата е по-хрупкава. Приготвена по този начин е много вкусна когато е току що приготвена. След като престои корите омекват и губят хрупкавостта си. 2. Когато плънката е разпределена по цялата повърхност на корите, баницата се запазва по-добре и дори е по-вкусна когато е съвсем студена.
Рецептата е адаптирана от книгата на Silvena Rowe „Feasts: Food for Sharing from Central and Eastern Europe“.

Необходими продукти:

1 пак (от 400 гр.) кори за баница
50 гр. разтопено краве масло
1 чаена лъжица ким (Caraway)
+ маслиново олио (зехтин) за намазване на тавата

За плънката:

2 супени лъжици (26 гр. = 30 мл.) маслиново олио (зехтин)
80 гр. (1 малка глава) кромид лук, нарязан на ситно
400 – 500 гр. тиквички Zucchini, настъргани на едро ренде (виж съветите по-горе)
200 гр. овче сирене
2 яйца, 100 гр.
30 гр. пресен (зелен) копър, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Маслиновото олио се загрява в подходящ съд. Добавят се настърганите тиквички и наситненият кромид луд. Задушават се с периодично разбъркване за около 4 минути или докато омекнат леко. След това се прехвърлят в купа или друг съд и се оставян на страна докато изстинат напълно.

В голяма купа се смесват сиренето и нарязаният копър. Яйцата се разбиват с вилица и се добавят към останалите продукти в купата. Разбъркват се докато се смесят хомогенно. Добавят се изстиналите тиквички и всичко се разбърква хубаво. В зависимост от това колко солено е сиренето, може да се добави малко сол към плънката – аз в случая съм добавила ½ чаена лъжица морска сол на люспи. 

Проверете броя на корите с които разполагате, за да прецените на колко части трябва да разделите плънката. Всяко руло се оформя от 2 бр. кори. В случая моите кори са 11 бр. Едната кора ми остава от останалите ще оформя 5 рула.

Всяко руло за баницата се оформя от 2 кори по следния начин: Сложете едната от корите върху сух домакински плот. Наръсете я с масло и покрийте с втора кора, която също се наръсва с масло. По повърхността на втората кора се разпределя част от плънката – около 3-4 супени лъжици. Разнася се равномерно с помощта на лъжицата.

Корите се завиват на руло, което се увива на охлюв и се поставя в центъра на тавата предварително намазана със зехтин. По същия начин се процедира и с останалите кори и плънка, като всяко следващо руло се увива около предишното. Повърхността на баницата се намазва с останалото масло и се наръсва с ким.

Пече се в предварително затоплена на 180ºС фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето отнема 30-35 минути или докато повърхността придобие приятен златист загар.

Сервира се охладена. Много е вкусна с чесново кисело мляко. Да ви е сладко!

* Източник: mycookingbookblog.com

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.