0

П робвали ли сте вита баница със сирене, тиквички и копър?! Ако не сте, направете го задължително, няма да съжалявате...Сега е моментът за истинско чудо в кухнята... Тази уникална вкусотия може да бъде сервирана с кисело мляко или с чесново кисело мляко, но и сама за себе си е чудесна независимо дали ще я предпочетете топла или студена!

Корите за баница са малко „по-груби“ (плътни) от корите за баклава. Може да се ползват и кори за баклава.

Ще ви е нужна тава с диаметър 30-35 см.
Тиквичките се почистват в двата края, не се белят и се настъргват на едро ренде.

Плънката може да се разпредели по два начина: 1. в единия край на корите (не по цялата им повърхност). Така  рулата не стават много обемни и повърхността на баницата е по-хрупкава. Приготвена по този начин е много вкусна когато е току що приготвена. След като престои корите омекват и губят хрупкавостта си. 2. Когато плънката е разпределена по цялата повърхност на корите, баницата се запазва по-добре и дори е по-вкусна когато е съвсем студена.


Рецептата е адаптирана от книгата на Silvena Rowe „Feasts: Food for Sharing from Central and Eastern Europe“.

Необходими продукти:

1 пак (от 400 гр.) кори за баница
50 гр. разтопено краве масло
1 чаена лъжица ким (Caraway)
+ маслиново олио (зехтин) за намазване на тавата

За плънката:

2 супени лъжици (26 гр. = 30 мл.) маслиново олио (зехтин)
80 гр. (1 малка глава) кромид лук, нарязан на ситно
400 – 500 гр. тиквички Zucchini, настъргани на едро ренде (виж съветите по-горе)
200 гр. овче сирене
2 яйца, 100 гр.
30 гр. пресен (зелен) копър, нарязан на ситно

Начин на приготвяне:

Маслиновото олио се загрява в подходящ съд. Добавят се настърганите тиквички и наситненият кромид луд. Задушават се с периодично разбъркване за около 4 минути или докато омекнат леко. След това се прехвърлят в купа или друг съд и се оставян на страна докато изстинат напълно.

В голяма купа се смесват сиренето и нарязаният копър. Яйцата се разбиват с вилица и се добавят към останалите продукти в купата. Разбъркват се докато се смесят хомогенно. Добавят се изстиналите тиквички и всичко се разбърква хубаво. В зависимост от това колко солено е сиренето, може да се добави малко сол към плънката – аз в случая съм добавила ½ чаена лъжица морска сол на люспи. 

Проверете броя на корите с които разполагате, за да прецените на колко части трябва да разделите плънката. Всяко руло се оформя от 2 бр. кори. В случая моите кори са 11 бр. Едната кора ми остава от останалите ще оформя 5 рула.

Всяко руло за баницата се оформя от 2 кори по следния начин: Сложете едната от корите върху сух домакински плот. Наръсете я с масло и покрийте с втора кора, която също се наръсва с масло. По повърхността на втората кора се разпределя част от плънката – около 3-4 супени лъжици. Разнася се равномерно с помощта на лъжицата.

Корите се завиват на руло, което се увива на охлюв и се поставя в центъра на тавата предварително намазана със зехтин. По същия начин се процедира и с останалите кори и плънка, като всяко следващо руло се увива около предишното. Повърхността на баницата се намазва с останалото масло и се наръсва с ким.

Пече се в предварително затоплена на 180ºС фурна, работеща с горен и долен реотан, без вентилатор. Печенето отнема 30-35 минути или докато повърхността придобие приятен златист загар.

Сервира се охладена. Много е вкусна с чесново кисело мляко. Да ви е сладко!

* Източник: mycookingbookblog.com