Въглища на зелен припек

Въглища на зелен припек

В следващите двайсетина години у нас, а и в цяла Европа един от основните спорове ще бъде за Зелената сделка.

За нашата страна, бедна на енергийни изкопаеми, възможно най-късното затваряне на големите тецове на въглища е от жизнено значение. В противен случай най-малкото от износител на ток ще се превърнем във вносител. Голям е рискът и за поминъка на миньорите и енергетиците.

От друга страна обаче,членството ни в ЕС прави задължително съобразяването със Зелената сделка. Важното обаче е да успеем да се договорим за по-плавен преход и по-дълго функциониране на големите ни тецове, като по този начин се запази и поминъкът на хората в тези райони.

Привържениците на пълния отказ от икономиката, свързана с изкопаемите горива, обаче също са прави, защото производството на ток от въглища напр. нанася огромни щети на околната среда. От комините на централите във въздуха попада огромно количество вредни вещества. Дори най-модерните филтри са безпомощни да уловят всичко. Отпадъците от тях пък заедно със сгурията от изгорелите въглища също замърсяват непрестанно природата. Отделно токът от тези мощности в бъдеще ще стане „златен“ заради високите цени на въглеродните квоти, които на практика играят ролята на убийствен „зелен“ припек за въглищата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.