ВВУ предлага нова асоциация да следи къде работят „морските“ студенти“

ВВУ предлага нова асоциация да следи къде работят „морските“ студенти“

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“предлагат също така да бъде учредена Асоциация на потребителите на морски специалисти, която да събира и обобщава информация за реализацията на „морските“ студенти. Данните от тях да бъдат предоставяни при формиране на оценките и рейтингите на университетите. Това стана ясно на кръгла маса по проблемите на морското образование във Варна, организирана от вуза.

В рамките на дискусията бяха предложени корекции по отношение на използваната методика за оценка на професионалните направления и специалности от регулираните професии. Идеята е да се разширят източниците, които отчитат реализацията на морските студенти в индустрията. Да бъдат включени тенденциите на висшето образование в ЕС, както и оценките на българските висши училища от авторитетни и международни организации.

В същото време академичната общност на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ изцяло подкрепя усилията на Министерството на образованието и науката (МОН) да се реализират политики за развитието на профилната и териториалната структура на висшето образование. Като позитивна стъпка се отчита и опитът за контролиране на субсидирания от държавата прием, който да съответства с националните и регионалните потребности и с прогнозите за развитие на пазара на труда.

От ВВУ предлагат още националната карта на висшето образование в да отчете и международната ориентация на българските университети. Според тях в проекта на документа, публикуван за обществено обсъждане, в момента този аспект е слабо отчетен.

„МОН разглежда внимателно всички предложения и мнения при общественото обсъждане на Картата на висшето образование, заяви заместник-министърът на образованието и науката“ проф. Генка Петрова, която участва в кръглата маса. Според нея документът отново е потвърдил уникалността и значението на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ за обучението на кадри в областта на военноморското дело. В страната има още няколко висши училища, които единствени предлагат дадени професионални направления и специалности от регулираните професии. „Ще се постараем тази специфика да бъде включена в Картата на висшето образование“, добави проф. Петрова.

МОН организира публично обсъждане на Националната карта на висшето образование на 2 юли в София. Поканени са ръководството на Съвета на ректорите, социалните партньори, Националното сдружение на общините в Република България и други заинтересовани институции.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.