ВВС изпълняваха задължелнията си и през новогодишните празници (СНИМКИ)
4

ВВС изпълняваха задължелнията си и през новогодишните празници (СНИМКИ)

По заповед на министъра на отбраната на 1 януари 2021 г. два военно-транспортни самолета С-27J „Spartan“ с екипажи от състава на 16-та авиогрупа изпълниха общо три специализирани полета за транспортиране на хуманитарна помощ от Република България за Република Хърватска, припомнига от ВВС във Фейсбук.

Далеч от семейния уют и традиционната празнична трапеза, в навечерието на Новогодишната нощ, инженерно-техническият и логистичен състав от 16-та авиогрупа положиха неимоверни усилия за навременното палетизиране и подготовката за натоварване на 120 куб. м. имущество с общо тегло от 7,5 тона, осигурено от ГД “Пожарна безопасност и защита на населението“ и БЧК за подпомагане на бедстващите след земетресението на 29.12.2020 г. в района на Петриня, Р. Хърватска.

В празничния ден, рано преди зазоряване, помощите бяха натоварени на два самолета С-27J „Spartan“ и укрепени, съобразно всички изисквания за превоз на товари. Броени минути след 08 часа на 01.01.2020 г. самолетите излетяха за летище Загреб, където товарите бяха свалени и предадени на представителите на държавната и местна власт. В ранния следобед единият от завърналите се самолети C27J “Spartan” полетя отново за летище Загреб.

Първият полет бе с екипаж в състав: майор Веселин Асенов – командир на екипажа, капитан Николай Калайджиев – помощник-командир на екипажа, капитан Николай Михайлов – борден инженер, капитан Митко Гергов – борден механик, старшина Емил Николов – техник на самолета.

Следващия полет бе с екипаж в състав: подполковник Пламен Дончев – командир на екипажа, капитан Йордан Димитров – помощник-командир на екипажа, майор Мирослав Пипев – борден инженер и старши сержант Евдокия Иванова – борден механик.

А последният полет бе осъществен с екипаж в състав: майор Добрин Иванов – командир на екипажа, подполковник Лазарин Лазаров – помощник-командир на екипажа, старши лейтенант Евгени Василковски – борден инженер, капитан Митко Гергов – борден механик, старшина Емил Николов – техник на самолета.

Мисията приключи успешно вечерта в 19.35 часа същия ден с кацането на самолета обратно на летище София.

Така още от първия ден на новата 2021 г. бе дадено началото на летателната дейност в 16-та авиогрупа и във Военновъздушните сили за годината.

Командването на ВВС изказва благодарност на целия личен състав, отговорен за изпълнението на хуманитарната задача.

"Вие, скъпи колеги, за пореден път доказахте, че орлите на българските Военновъздушни сили са на бойния си пост и служат на Родината и българския народ, както в делници, така и в празниците. Благодарим и на семействата на военнослужещите и цивилните служители за търпението, съпричасността и разбирането. За това, че стоят винаги до нас.
Още веднъж – честита Нова година!
Да е здрава, спорна, мирна и щастлива!", написаха от ВВС.

Българският Червен кръст предостави хуманитарна помощ за нуждите на пострадалото население от опустошителните земетресения в Република Хърватия. Помощта бе предоставена чрез Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР след задействане на Механизма за гражданска защита на ЕС. Заедно с помощта, отпусната от българската държава, БЧК изпрати за района на Петриня 300 походни легла с матраци и 100 отоплителни уреди за палатки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.