Вузовете в Нидерландия и Германия с удължени срокове за прием, няма отлив на българи

Вузовете в Нидерландия и Германия с удължени срокове за прием, няма отлив на българи

Нидерландия и Германия, които са две от предпочитаните дестинации за обучение на българи в чужбина, удължават сроковете за прием на студенти за учебната 2020-2021 г. във връзка с пандемията от COVID 19, съобщават от консултантите на международния проект за обучение в чужбина „Световно образование“. От там посочват, че няма отлив на кандидатите за висше извън пределите на страната ни.

„Заявилите намерение да кандидатстват в отделните държави вече предвижват онлайн кандидатурите си съобразно новите срокове и възможности”, обяснява Николай Христанов, консултант на проекта и мениджър „Университети в чужбина“ на „Интеграл“. Условията за прием, таксите за обучение и възможностите за кредитиране на чуждестранни студенти (Великобритания и Нидерландия) пък се запазват. Успешният прием на българи в западни университети за новата академична година е станал възможен и след решението на МОН да проведе държавните зрелостни изпити на 12-класниците с минимално закъснение – до 4 юни,посочват от „Световно образование”. Въпреки удължените срокове за прием, почти всички държави запазват сроковете за предоставяне на резултатите от дипломите на зрелостниците, които варират от 8 юли до 31 август според съответната страна, съобщават от „Световно образование“.  Средногодишно между 10% и 15% от завършващите български ученици се ориентират към университети в чужбина като бройката се обуславя от големината на съответния набор, посочват от „Интеграл”. Просветният министър Красимир Вълчев обясни, че тази година зрелостниците са около 51 000. Това означава, че куфарите за чужбина ще стегнат между 5100 и 7650 ученици.

Водещи образователни дестинации обявиха нови срокове за прием на студенти, след като правителствата им обявиха мерки за постепенно излизане от COVID кризата.

Немската система за прием  Hochschulstart ще стартира на 1 юли, вместо на 15 април, когато трябваше да започне приемът на студенти в страната. Чрез тази платформа се кандидатства за най-популярните програми в страната като икономика, право, медицина, информатика, математика и архитектура, обяснява Николай Христанов, консултант на проекта и мениджър „Университети в чужбина“ на „Интеграл“.

С един месец, от 1 май до 1 юни, се удължава и срокът за прием в Нидерландия, която през последните години е предпочитана образователна дестинация от много български ученици.   

Великобритания, за която се кандидатства близо година по-рано – до 15 януари, удължи срокът за потвърждаване на място в желаните първи 2 университета (от общо 5)  с две седмици – от 5 на 20 май 2020 г. Британската централизирана система за прием UCAS обяви и че продължава късният прием на документи на кандидати UCAS екстра, както и финалният избор на университет за прием до края на август. Поради гарантирания пълен размер на кредитиране в университетите на Острова през тази учебна година, бройката на кандидатите тук е нараснала като над 15 са се записали по проект „Световно образование“ по време на извънредното положение у нас. Общият брой на кандидатствалите във Великобритания до 15 януари, т.г. е бил 1710 българи, като очакванията са да нарасне заради удължения срок.    

Продължава кандидатстването и за Испания и Италия. Две от най-засегнатите от COVID 19 държави разполагат с учебни заведения, които се предпочитат от български кандидати. Положителният момент е, че в Испания сроковете за кандидатстване са значително по-дълги, в сравнение с други страни. Въпреки това страната удължава срокът за подаване на документи от  8 юли до 24 юли. До тогава кандидатите трябва да са изпратили дипломата си за акредитация към системата за UNED, като процесът по акредитация от тяхна страна отнема около 2-3 седмици – за превод, заверка от испанското посолство и изпращане на документите. 

Без допълнително удължаване на сроковете засега са Австрия и Италия. За два от най-предпочитаните австрийски университета – Икономическият университет и Виенският университет сроковете са съответно до 19 май и 3 юни, но за останалите сроковете са отворени до средата на юли. 

Поради липса на централизирана система за прием и автономията на университетите в Италия към момента е известно, че два от предпочитаните университети не предвиждат ново удължаване на сроковете и те са съответно 14 май за университет „Католика“ (Милано) и 12 май за „Бокони“. С удължени срокове са частните университети като Европейският институт по дизайн и академия NABA, в които има заявени кандидатури от българи.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.