Вузовете ще приемат по-малко студенти, но ще имат по-голямо финансиране

Вузовете ще приемат по-малко студенти, но ще имат по-голямо финансиране

Висшите училища ще приемат по-малко студенти, но със значително по-голямо финансиране и с по-високи изисквания, за да се гарантира качеството на висшето образование. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев по време на представянето на проекта на Стратегията за развитие на висшето образование за 2020-2030 пред УНСС, съобщават от там.

По думите му висшето образование е стигнало крайната степен на масовизация и сега навлизаме в етап на фундаментални промени. „Новите поколения, които влизат на пазара на труда, трябва да са подготвени не просто да сменят работните си места, но и професиите си. За тях ученето през целия живот ще е реалност, а не пожелание. На студентите през следващото десетилетие ще им бъде необходима по-широка подготовка в бакалавърската степен, а след това – по една, две и повече магистратури и специализации според нуждите на бизнеса“, посочи Вълчев.

Разговорът между вузове и минитерство трябвало да бъде в насока какво и как учат студентите, как да се повишават изискванията към тях, как да се подобри качеството на преподаването. „Целта ни е висшите училища да бъдат разпознаваеми на картата на висшето образование. Министерството на образованието и науката ще насърчава стратегии за общи програми, споделяне на ресурси, включване в европейски университетски мрежи. Стремим се да създадем модел, който да ви стимулира да инвестирате в подобряване на репутацията, и освен конкуренция, да има и сътрудничество между университетите“, посочи министър Вълчев.

След успешно осъщественото дистанционно онлайн обучение по време на епидемията, което беше високо оценено от студентите, от УНСС обмислят за възможност да въведем и хибридна форма, която да съчетава присъствено с онлайн обучение. Това обясни пък ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

„Продължаваме да развиваме традиционно добрите си връзки с бизнеса, за да осигуряваме все повече стажантски програми на нашите студенти. Искаме последният им семестър преди дипломирането да бъде във фирми, за да усвояват практически умения. Възстановяването на икономиката след кризата изисква експертиза и знания и нашият университет е пряко ангажиран с това“, каза той. За пример даде новосъздадения Експертен консултативен съвет към министъра на икономиката, в който са включени изследователи от ВУЗ-а.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.