Вузовете от Бръшляновата лига пуснаха безплатни онлайн курсове

Вузовете от Бръшляновата лига пуснаха безплатни онлайн курсове

Вузовете от Бръшляновата лига (Айви лигата) пуснаха безплатни онлайн курсове, след като училищата в Америка затвориха. Харвард, Йейл, Университетът „Корнел“, Браун, Принстън,  Колумбийският университет, Дартмутският колеж направиха достъпни 450 класа. Те са разделени в 13 категории, от които всеки може да избере най-подходящия за него.

В осемте вуза от Бръшляновата лига се влиза изключително трудно, тъй като селекцията е затегната. Освен това обучението в университетите не е никак евтино. Всички, които се чудят как да уплътнят времето си вкъщи по време на карантинния период, могат да се възползват от възможността на един или няколко от курсовете, водени от преподаватели от престижните университети. Всеки от класовете стартира по различно време, има различна продължителност и седмична заетост. Тези, които искат да докажат уменията, придобити по време на курсовете, пък могат да заплатят допълнителна такса и накрая да получат сертификат от някой от престижните университети.

 „Хуманитарните науки” са най-обемната категория с 80 курса. Университетите от Айви лигата предлагат онлайн занимания по антична философия, свързани с Китай, християнството, исляма и будизма, поезия, американския капитализъм и други. Социалните науки пък включват 72 курса. Всеки може да се насочи към лекции за цивилните общества, позитивната психология, интелектуалната собственост, родителството и други.

21 курса целят да подпомогнат обучението и тренингите. За всички, които са се насочили към образование в Щатите, е отключено 5-седмично обучение за кандидатстване в американски университет. Има аналогичен курс и за колеж.

Вузовете предлагат по нещо и за тези, които искат да работят по своето личностно развитие. В тази категория има 7 курса, свързани с успеха, подобряването на комуникационните умения и други. 37 пък са курсовете за компютърни науки. Всеки може да научи от вкъщи по нещо за алгоритмите, биткойните, изкуствения интелект, роботиката, машин лернинга, анимацията, компютърната архитектура, програмирането на различни езици. Курсовете, които са свързани с данните (Data science), са 18. Как големите данни могат да помогнат за подобряване на образователния процес, е само една от тематиките от аналитичната сфера. Инженерните курсове са 15, като по-голямата част от тях са насочени към роботиката. 14 пък са курсовете по математика, 8 са за програмиране.

 В раздел „Наука” има 32 курса. Те са насочени към биохимията, неврологията, климатичните промени, метеорология и други. От категория „Здраве и медицина” има 32 варианта за онлайн обучение. Там могат да бъдат намери теми като „Будизмът и модерната психология”, „Увод в денталната медицина”, „Здраве и общество” или свързани с лечението на ХИВ.

Към „Изкуство и дизайн”  са насочени 20 от курсовете. Сред тях могат да се намерят класове, свързани с различни периоди на музиката и архитектурата, както и лекции, посветени на Холивуд и фотографията.

72 курса пък дават нови знания в сферата на бизнеса. Те започват от увода в някои основни понятия и стигат до „Глобалните финансови кризи”.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.