Вузовете на Острова очакват 84% спад на евростуденти

Вузовете на Острова очакват 84% спад на евростуденти

Вузовете от Острова очакват 84% спад на евростудентите, съобщи консултантът от „Дарби” Благовеста Евтимова. Причината за това е Брекзит и последвалия скок на таксите за обучение между 10 000 и 40 000 лири, заради липсата на възможност за финансиране. Това означава, че за следващата учебна 2021/2022 г. около 150 000 евростуденти може да не отидат да учат във Великобритания.

Евтимова допълни, че все още водят се преговори между държавата и университети за допълнителни споразумения за финансиране на студентите, допълнителни стипендии или пък намаляване на таксите за определени държави. Някои вузове на Острова са поискали и още една буферна година – 2021/2022, за да няма толкова голям отлив, тъй като евростудентите са около 25% от всички обучаващи се. По време на изминалата кампания пък лимитът от държавата за брой студенти е бил премахнат и всеки вуз си правил сам сметката. „Приетите са повече от обичайната бройка студенти в някои университети.”, посочи консултантът от „Дарби”. За първи път е имало много късни кандидатури през август – септември.

Очакванията са нидерландските университети да бъдат големите печеливши, ако таксите в Англия останат високи и вузовете и държавата не се договорят за възможности за финансиране на чуждестранните си възпитаници, обясни Евтимова.  Университети от низката земя са усетили още при изминалата кампания, че ще получат по-голям прием. Те са обявили по-ранни срокове, допълнителни матури и изпити, имат фиксиран брой за прием, въвели са и допълнителни подбори– първо по документи, след това те канят на интервю, провеждат изпит и т.н. „Колкото по-желан е един университет, толкова повече се завишават критериите”, заяви консултантът от Дарби.

Новата звезда в чуждестранното висше образование е Ирландия, където говоримият език и обучението са на английски език. Програмите също са разнообразни – медицина, хуманитарни. Досега заради отдалечеността си страната не е привличала толкова много студенти. Проблемът е,че в Ирландия българската диплома все още не позната и тепърва ще се правят проучвания, за да могат да приети родните възпитаници. Според Евтимова няма да имат проблем, защото по същия начин се е процедирало преди години с Великобритания и Нидерландия.

Белгия, Австрия, Франция също са сред търсените страни, но там обучението най-често на местния език.

Кандидат-студенти от България и чужбина могат да се включат във виртуалното изложение „Уча в чужбина и България” и да разгледат онлайн един от 250-те вуза, които ще се включат в него. Ще има представители от Холандия, Германия, Барселона, Великобритания и за първи път 7 бг вуза – Софийски университет, Американския колеж, медицинските университети във Варна и Пловдив, икономически университети, на които учениците ще могат да задават въпроси. Изложението ще се проведе тази събота (19 септември) от 11 до 17 часа. По време на него кандидатите ще имат възможност да си направят тест за кариерно ориентиране, да се включат в семинари, да научат как да подготвят портфолиото си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.