Вузовете губят хиляди от вафли и кафета (ТЕМАТА)
3

Вузовете губят хиляди от вафли и кафета (ТЕМАТА)

Бистра и столови останаха затворени по време на пандемията

Заради пандемията и извънредното положение от средата на март университетите преминаха в дистанционен режим на работа. За да могат да подсигурят безпроблемното провеждане на онлайн лекциите, част от тях са принудени да направят непредвидени харчове и да закупят подходяща техника.

Бюджетите им се натоварили и заради липса на приходи от столовете и кафенетата на територията на вузовете, тъй като студентите не са ги посещавали, за да си купят кафета и вафли преди лекциите. Вузовете са на минус и от закупуването на дезинфектанти и ръкавици за стотици левове.

Приходите на Софийския университет

за периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка ще намалеят в сравнение със същия период на миналата година, посочват от там. Наематели на стопанисваните във вуза обекти са поискали намаляване или опрощаване на дължимите месечни наемни цени. В резултат на това Академичният съвет реши за срока на действие на въведените противоепидемични мерки на територията на Република България наемателите на обекти, находящи се в административните сгради на Софийския университет, да не дължат плащане на договорената наемна цена. А наемателите на обекти извън административните сгради на СУ-то, които в резултат на въведените противоепидемични мерки са преустановили своята дейност изцяло, да заплащат в намален размер от 50 %.

В СУ „Св. Климент Охридски” в поделение Социално-битово обслужване приходите от външни наематели са намалели със 75%, а приходите от наеми и консумативи от студенти - с 44%.

Приходите от столове, ресторанти и кафенета са намалели с повече от 90% спрямо същия период на миналата година – намалението е от 336 000 лв. на 30 000 лв. Допълнително вузът е похарчил около 100 000 лв. за закупуване на маски, шлемове, гелове, дезинфектанти, спирт, термометри, ръкавици, калцуни, пръскачки за дезинфектанти, почистващи препарати, хигиенни материали, PCR-тестове, консумативи за взимане на проби, реактиви и т. н.

Загубите на УНСС за полугодието са в размер на близо 350 хил. лв.

“След обявяването на извънредното положение и преминаването от присъствено към онлайн обучение, ректорското ръководство на УНСС, въпреки чувствително намаления бюджет, взе социално отговорното решение да бъдат намалени с 50% наемите за април и май на студентите и докторантите“, обясниха от вуза. В резултат на това намаление загубите за полугодието са в размер на 166 хил. лв. Студентските столове също отчитат значителни загуби за последните шест месеца - 111 хил. лв. Близо 29 хил. лв. пък са загубите за същия период от наеми на обекти в централната сграда на УНСС, предоставени за ползване от външни организации. Разходите за дезинфекция и хигиенизиране са близо 40 хил. лв.

В Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ бюджетът е бил натоварен с близо 30 хиляди лева за дезинфектанти, защитни екрани и ръкавици. Според ръководството на вуза обаче епидемията се е отразила не толкова на финансите му, а най-вече на качеството на учебния процес.

В Тракийския университет били направени непредвидени и непланирани харчове за 35 000 лв. С тях били закупени предпазни маски, дезинфектанти и техника, необходима за преминаване към онлайн-обучението. От Тракийския не са спестили от заплати, тъй като всички, на които спецификата на работа им позволявала, са участвали дистанционно.

Както за всички висши училища в страната, така и за Националната спортна академия „Васил Левски“ извънредното положение, въведено в страната поради COVID-19, се отрази отрицателно във финансов аспект, посочват оттам. От вуза са дали възможност на фирмите-наематели на територията му, които спряха работа, да не заплащат наем за периода. Поради преминаване изцяло на дистанционна форма на обучение от НСА са закупили и нов софтуер, който да подобри работата на съществуващата платформа, за да отговори безпроблемно на натоварването и изискванията на този процес.

С 50% са намалени наемите на общежитията 

съгласувано с исканията на Националното представителство на студентските съвети и родители на възпитаниците на вуза.

В Химикотехнологичния и металургичния университет-София също се е наложило да направят редукция на разходите. Те обаче не са в размери, които ще се отразят значимо в бюджета, обясниха оттам. С въвеждане на извънредното положение се е наложи спешно да се въведат повече онлайн услуги за студенти и кандидат-студенти, а това изиска допълнителен ресурс. „Засега сме инвестирали повече в техника и софтуер, но ни предстои подобряване на някои процеси и обучение на преподавателите и персонала“, обясниха от ХТМУ. Възпитаниците на вуза са помолили за облекчаване на вноските за наеми. „При оценка на реалните финансови параметри на системата заедно със Студентския съвет при ХТМУ се реши те да поемат помощта за нуждаещите се колеги. На следващ етап, ако ситуацията го наложи, обмисляме от университета да ги подкрепим“, уточниха от вуза. Намаление е имало на разходите в общежитията поради намалена консумация.

Технически университет – София не е бил затварян и никога не е спирала административната му дейност, въпреки извънредната обстановка. Празни са останали единствено спортният комплекс, студентският стол в учебен блок 1 и всички кафенета на територията на вуза. След въвеждането на извънредното положение учебният процес протече изцяло онлайн, но не е закупувана допълнителна техника и не са плащани абонаменти за образователни платформи в тази връзка, уточниха от там.

В СУ замразили командировки за 1 000 000 лв.

За периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка със заповеди на ректора на Алма Матер бяха отменени всички командировки и пътувания на академичния състав, служителите от администрацията и студентите в чужбина, включително за мобилност или стажове. За трите месеца на извънредното положение има сериозна икономия в разходите за командировки спрямо същите месеци на 2019 г. Намалението е с около един милион лева. “Тези средства са за определени международни форуми и по проекти, което означава, че няма как да бъдат спестени – тези разходи трябва да бъдат направени, когато епидемиологичната обстановка позволява това”, уточняват от СУ.

Със заповеди на ректора част от академичния и непреподавателския състав е пуснат в платен годишен отпуск. Това пък ще намали с над 250 000 лв. разходите, които университетът предстои да направи през следващите няколко години за изплащане на обезщетения за неизползван платен годишен отпуск.

70 000 лв по-малко в сравнение с предходната финансова година са похарчени за командировки в старозагорския Тракийски университет заради извънредната обстановка, свързана с пандемията от COVID 19, съобщи ректорът доц. с-р Добри Ярков.

 

Спестили от ток и вода

Харчовете за ток, вода и отопление пък са спаднали драстично и вузовете са успели да спестят от тях. В СУ разходите за студентските общежития са намалели с 50% – от 367 000 лв. на 185 000 лв. Най-малко е намалението на разходите за вода, горива и енергия – 36%, а най-сериозно е при разходите за външни услуги – със 70% и при разходите за материали и консумативи – с 67%.в Тракийския пък разходите за ток, вода и горива са с 218 000 по-малко.

Около 100 хиляди лева разходи пък е спестила на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ коронавирусната епидемия през периода, в който беше обявено извънредно положение и обучението премина на дистанционен вариант, съобщи ректорът на учебното заведение проф. Георги Колев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.