Вузовете си разпределиха свободните легла в общежитията

Вузовете си разпределиха свободните легла в общежитията

СУ взема 300 места, УНСС получава 100 повече

300 легла допълнително ще бъдат отпуснати за студентите на СУ „Св. Климент Охридски“ от други столични университет. Със 100 повече – 400, ще получи пък УНСС, който също традиционно изпитва недостиг на места в общежитията си. Това обясни Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети.

Срещата за разпределяне на свободните места за студентски общежития се проведе вчера в София, в която се включиха представители на почти всички университети, „Студентски столове и общежития“, НПСС, МОН. По време на нея всеки столичен ВУЗ е обявил колко свободни места има, каква част и на кого ще предостави от тях. Към момента за студенти на Алма матер Медицински университет – София, предоставя 100 легла. Технически университет – София, пък дава още 50 места, след като вече 200 студенти на СУ са настанени там.


Най-много места отпускат от Университета по архитектура

строителство и геодезия – 150. Така за момента са отпуснати 300 места при обявени необходими 500.

Университетът за национално и световно стопанство е осъзнал недостига си на леглова база от по-рано и затова са успели да си осигурят повече места. Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ има 100 незаети места, които ще бъдат отстъпени за студентите за икономическия ВУЗ. Още толкова ще получи и от Националната музикална акaдемия „Проф. Панчо Владигеров“. Двойно повече легла ще бъдат отстъпени от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

От Висшето строително училище „Любен Каравелов“ също отпускат 70 места, но техните общежития се намират в Суходол. По-малки университети също ще предоставят по 10 - 20 легла, но не е ясна точната бройка все още, обясни Яна Вангелова.

Основният проблем пред тези, които ще бъдат настанени в стаи, които са допълнително отпуснати, е какви са условията в тях. Етажите, които предоставя Медицинският университет, са били затворени за една година, тъй като

условията са били лоши – със стара дограма и мухъл

На Техническия университет стаите също са в лошо състояние, коментира Вангелова.

По време на срещата присъстващите са се обединили в идеята да поискат МОН да отпусне целеви средства за ремонти на старите сгради на университети, които нямат възможност да направят самостоятелни ремонти. Яна Вангелова обясни, че за последно такива са дадени през 2008 г. за цялостни ремонти на 10 общежития в цялата страна. Тогава благодарение на отпуснатите средства блоковете са реновирани с по 3 - 4 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.