Вузове обучават оператори на 3D принтери (ТЕМАТА)

Вузове обучават оператори на 3D принтери (ТЕМАТА)

Специалности, които да подготвят кадри, които да могат да работят с 3D принтери и други новите технологии, ще стартират следващата учебна година. Бъдещите възпитаници на Химикотехнологичния и металургичен университет ще учат за начина, по който да създават смеси за продукти с определени свойства, обясни ректорът на вуза проф. Сеня Терзиева.

Така, използвайки 3D принтерите като инструменти, чрез които да получат желаната от тях форма, студентите ще могат да направят детайли за електротехниката или компютърните технологии, за броните на колите, както и за биоразградими опаковки.

Новите специалности в ХТМУ са общо осем. Сред тях е „Биопродуктово инженерство, хартия и опаковки”, която дава знания за анализа, контрола и оптимизацията на технологичните процеси за

превръщане на възобновяемите растителни суровини в разнообразие от биопродукти

– хартия, биоразградими опаковки, биогорива и биоенергия. Бъдещите студенти ще узнаят как с помощта на 3D принтерите да създават опаковки, които да не бъдат вредни за природата. Лекциите и упражненията към специалността „Дигитални технологии в металургията“ пък ще дават знания за компютъризирането и дигитализирането на производствата в металургията, като използват 3D принтери. С новите технологии ще бъде свързана и специалността „Биоматериали за приложения в медицината”. В нея ще се използват полимерни материали, с които да се правят пък 3D моделите, свързани с медицината. Бъдещите студенти ще могат да работят в център, който предстои да бъде изграден в университета. Той ще бъде в партньорството с университета за приложени науки в Германия, немски фирми, които работят в областта на 3D принтирането, български компании. За първи път у нас ще бъде създадена и бакалавърска програма, в която да се изучава цялостният технологичен процес на парфюмерийно-козметичните продукти. Обучението на студентите по „Парфюмерия и козметика“ ще протича от създаването на козметичните композиции, през опаковането и безопасното им съхранение, до мениджмънт и маркетинга на готовите продукти. Нова програма е и „Чиста енергия и устойчиво развитие“, по която ще се изучават процеси и системи за преобразуване на енергия от възобновяеми източници (вода, въздух и слънце) и нейното съхранение и използване.

За да отговорят на пазарното търсене на инженерни кадри в профил електроника, от Технически университет – София, ще стартират бакалавърската програма „Автомобилна електроника". Към настоящия момент компаниите от автомобилната индустрия са повече от 100, като преобладаващата част е позиционирана в сектор автомобилна електроника. От вуза посочват, че учебният план е изготвен в съответствие с нормативни изисквания и има за цел да осигури качествено обучение на специалисти, чиито търсене се очаква следващата година да нарасне с поне 50%. По време на обучението си бъдещите студенти ще трупат знания за автомобилна техника, системи за контрол и управление на автомобилите, силови преобразуватели за електрически и хибридни превозни средства, специализирани електронни модули и интерфейси в автомобилите.

В Националната спортна академия „Васил Левски“ пък стартират магистратурата „Адаптиран спорт и приобщаващо образование”. „Адаптираният“ и „приобщаващият“ са насочени към

предоставяне на хората с увреждания на равни възможности

за участие в спорта, като често се използват взаимозаменяемо, когато става въпрос за спорт за атлети с увреждания, обясняват от вуза.

За учебната 2020/2021 г. НХА ще осъществи прием в 17 бакалавърски специалности, 1 магистърска с прием след завършено средно образование и в 49 магистърски програми. Към две от катедрите има и нови магистратури. Към „Кермика“ това са „Керамика за публична среда“, „Функционална керамика“, „Печатни и фотографски техники в керамиката“. В катедра „Мода“ пък има „Компютърно проектиране в модния дизайн и мулажни техники“.

Национална музикална акaдемия „Проф. Панчо Владигеров“ има специалности, по които не е завършил първият випуск. От създаването на вуза през 1921 г. не е имало фолклорна специалност. От миналата учебна година обаче вече се изучават гъдулка, тамбура, гайда, кавал и фолклорно пеене. Така те получават най-високо музикално теоретично обучение за всички инструменти и композиции, обясни зам.-ректорът на академията проф. Наташа Япова.

Двата вуза с най-много възпитаници у нас – СУ „Св. Климент Охридски“ и Университетът за национално и световно стопанство, пък няма да разкриват нови специалности, обясниха от учебните заведения.

Повече четете в утрешния брой на в. "Монитор"!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.