Висшите училища ще могат да създават дружества с ограничена отговорност и акционерни дружества, както и да участва в капитала на такива. Така те ще могат да продават резултатите от извършените от тях научни изследвания и обекти на интелектуална собственост, става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект за условията и реда за създаването им, внесен просветният министър Красимир Вълчев.

Дружествата ще могат да се създават, преобразуват или прекратяват след решение на Академичния съвет на университетите. По негова инициатива ВУЗ-ът може да се включи с капитал ли да прекрати участието си във вече създадени търговски дружества. Те трябва да бъдат свързани с резултатите от дейността по професионалните направления и специалностите от регулирани професии, за които висшето училище е получило акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация, сочат мотивите към проекта. Това означава, че университет, който се обучават инженерни, ще може да има дружества само в тази сфера. Средствата от отчисленията, които постъпват към ВУЗ-вете, могат да се използват само за увеличаване на капитала на дружеството, регистриране и разпореждане с интелектуалната собственост или пък за оценка на пазарния потенциал на интелектуалната собственост, която е регистрирана или подлежи на регистрация.

От 1.01 2017 г. Законът за висше образование дава възможност за създаването на такива дружества. Те са необходими за повишаване на нематериалните активи на българската

икономика, става ясно от мотивите. България има едва 43,9 от 100 възможни точки по показателя на иновационна способност на България в глобалния индекс за конкурентоспособност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

93-годишен бивш пилот първи хвана кръста в Синеморец

93-годишният летец навигатор Янко Янков, полковник от резерва на ВВС, първи хвана кръста на Богоявление в Синеморец. Събитието се проведе по стар стил на църковния календар, каквато е традицията в черноморското селище, възстановена след 67-годишно прекъсване там през 2015 година.

Жена без дом гледа болното си дете

Севджан от шуменското село Браничево гледа болното си дете, въпреки че губи дома си при пожар. Късметът не е на нейна страна. Останала без дом заради пожар, тя се грижи за болната си дъщеря, докато живеят заедно с нейната майка в една стая.

По-малко птици зимуват в пазарджишко заради топлата зима

Зимуващите в реките и язовирите на област Пазарджик водолюбиви птици са по-малко в сравнение с миналата зима, заради необичайно топлото време през януари, сочи анализ на данните от традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Тази зима в област Пазарджик то се проведе на 11 януари, когато експерти и специалисти от РИОСВ и орнитолози от Българското дружество за защита на птиците преброиха 665 птици от 20 вида в язовир „Тополница”, в р. Тополница и в рибарниците край селата Бошуля и Алеко Константиново.