Висшите училища ще могат да създават дружества с ограничена отговорност и акционерни дружества, както и да участва в капитала на такива. Така те ще могат да продават резултатите от извършените от тях научни изследвания и обекти на интелектуална собственост, става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект за условията и реда за създаването им, внесен просветният министър Красимир Вълчев.

Дружествата ще могат да се създават, преобразуват или прекратяват след решение на Академичния съвет на университетите. По негова инициатива ВУЗ-ът може да се включи с капитал ли да прекрати участието си във вече създадени търговски дружества. Те трябва да бъдат свързани с резултатите от дейността по професионалните направления и специалностите от регулирани професии, за които висшето училище е получило акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация, сочат мотивите към проекта. Това означава, че университет, който се обучават инженерни, ще може да има дружества само в тази сфера. Средствата от отчисленията, които постъпват към ВУЗ-вете, могат да се използват само за увеличаване на капитала на дружеството, регистриране и разпореждане с интелектуалната собственост или пък за оценка на пазарния потенциал на интелектуалната собственост, която е регистрирана или подлежи на регистрация.

От 1.01 2017 г. Законът за висше образование дава възможност за създаването на такива дружества. Те са необходими за повишаване на нематериалните активи на българската

икономика, става ясно от мотивите. България има едва 43,9 от 100 възможни точки по показателя на иновационна способност на България в глобалния индекс за конкурентоспособност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

МОН дава 700 000 лв. за първия кампус в Студентски град

Първият кампус в Студентски град, в който ще бъдат заградени два от блоковете в него, ще бъдат на Техническия университет и един на Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, ще бъде финансират от образователното министерство със 700-800 хиляди лв. Това обясни просветният министър Красимир Вълчев при среща с представители на студентските съвети за условията на общежитията.

Авансово под липите правят рибно изложение

Почти три седмици преди Никулден, на 16 ноември, когато църквата чества светия апостол и евангелист Матей  в Стара Загора ще се проведе изложение  „Обичам българска риба“, като насред новия парк „Артилерийски“ от 12 щанда ще се предлагат пресни шарани, калкани, акули, морски лястовици, сомове и други видове риби и миди.

С нов микроскоп БГ учени изследват автоимунни заболявания за ден

С помощта на новия микроскоп в центъра за молекулярна биология българските учени ще има възможността да изследват болести, за които досега не е било възможно да се правят тестове в България. Така ще могат изследват само за ден автоимунни болести на мозъка, които за момента изпращат в чужбина, а резултатите са готови след 15 дни.