Висшите училища ще могат да създават дружества с ограничена отговорност и акционерни дружества, както и да участва в капитала на такива. Така те ще могат да продават резултатите от извършените от тях научни изследвания и обекти на интелектуална собственост, става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект за условията и реда за създаването им, внесен просветният министър Красимир Вълчев.

Дружествата ще могат да се създават, преобразуват или прекратяват след решение на Академичния съвет на университетите. По негова инициатива ВУЗ-ът може да се включи с капитал ли да прекрати участието си във вече създадени търговски дружества. Те трябва да бъдат свързани с резултатите от дейността по професионалните направления и специалностите от регулирани професии, за които висшето училище е получило акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация, сочат мотивите към проекта. Това означава, че университет, който се обучават инженерни, ще може да има дружества само в тази сфера. Средствата от отчисленията, които постъпват към ВУЗ-вете, могат да се използват само за увеличаване на капитала на дружеството, регистриране и разпореждане с интелектуалната собственост или пък за оценка на пазарния потенциал на интелектуалната собственост, която е регистрирана или подлежи на регистрация.

От 1.01 2017 г. Законът за висше образование дава възможност за създаването на такива дружества. Те са необходими за повишаване на нематериалните активи на българската

икономика, става ясно от мотивите. България има едва 43,9 от 100 възможни точки по показателя на иновационна способност на България в глобалния индекс за конкурентоспособност.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гимназисти се учат на занаят на хибридни системи и коли

Гимназистите от столичната Професионална гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“ учат занаят на най-модерните хибридни системи и автомобили. Бъдещите електротехници, автомонтьори, теплотехници трупат знания в над 20 специализирани учебни работилници и лаборатории, разпределени в групи от по 6 - 8 ученици.

Жегата се връща – 34° утре

През нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след обяд над планинските райони с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в източните райони до умерен източен вятър. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°