Вулкан или бутилка вино

Вулкан или бутилка вино

Промените в климата от началото на века са най-модерната тема. Всички я бистрят - от управляващите на най-големите държави до най-обикновените хора.

И без да ни го казват, разбираме, че климатът се променя. Защо ли обаче това трябва да ни учудва и дори да ни паникьосва? Винаги е имало аномалии и природни стихии, ще ги има и те едва ли могат да бъдат управлявани от човека. Само в холивудските филми може за няколко месеца или години да се прекрати настъпването на ледников период или да се спре торнадо. Вероятно и изкуственият интелект, за който много се говори също напоследък, не би могъл да прогнозира развитието на климата в следващите 100 години. Причината е проста - един век е само миг в многомилионната история от съществуването на Земята. Как на базата на данни, които този електронен интелект ще ползва от само 100 години история на промишлената ера на човечеството, ще прогнозира с голяма точност бъдещето му?

От уроците по география знаем, че някога голяма част от планетата ни е била скована от лед. След милиони години обаче дори днешна Антарктида, смятана за най-студения континент, е станала зелен оазис. Остава да се запитаме дали и тогава е имало глобално затопляне и кои обитатели на Земята са го предизвикали? От години учени твърдят, че вулканите играят немалка роля за замърсяването на околната среда. Дори някои експерти твърдят, явно не без основания, как при изригването им само за броени дни от кратерите им може да се изхвърлят парникови газове колкото промишлеността на Земята няма да успее за цяла година. Не знам досега някъде да са успели да затапят някой вулкан. Това не е бутилка с вино. Освен това не бива да забравяме, че климатът на Земята се влияе единствено от Слънцето. То както всяка звезда има променлив характер и свои цикли на активност.

Вярно е, че от средата на 19-и век хората постепенно превърнаха родната си планета в бунище. Да се сетим само за огромните плаващи острови от пластмасови отпадъци, щъкащи из моретата и океаните. Те директно ни влияят, като убиват морските обитатели, от които се изхранват десетки милиони хора. Заводските комини не само тровят хората, живеещи наблизо, но и допринасят за унищожаването на природата на стотици километри, предизвиквайки известните киселинни дъждове. Подобни негативни ефекти по-лесно могат да се прогнозират и да се вземат мерки за предотвратяването им.

Сега е модерно да се говори и за зелена енергия, която е възобновяема и не отделя вредни емисии. Винаги съм се учудвал защо в нея са включени и дървата, които димят страшно. За ветрогенераторите и слънчевите панели може да се приеме, че спомагат за намаляване на парниковите емисии, но за цепениците в печката - как? Явно някой иска на бърза ръка да направи енергийна революция, но дали човечеството има финансовата възможност да го направи? Да не се получи пак за едни чиста енергия, за други опразнени джобове?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.