Въпреки инфлацията: Ниските лихви се запазват

Въпреки инфлацията: Ниските лихви се запазват

Въпреки растящата инфлация, банките очакват запазване на ниските лихви в средносрочен план, заяви Цветанка Минчева, ръководител на една от най-големите банки у нас. По думите й натискът на покачващите се цени провокира хората да търсят алтернативни инвестиции, като все по-често това са взаимни фондове, съобщи БНР.

"Инвестициите във взаимни фондове са интересни основно за хората, които имат средносрочна и дългосрочна визия за спестяванията си, тъй като така се опитват да ги предпазят от обезценка заради инфлацията", обясни Минчева. Според нея тенденцията за отрицателни лихви по депозитите при физическите лица няма да засегне хората, чиито спестявания са до гарантираният размер от 196 000 лв.

"По-скоро разходите на банките са свързани с частта, която е над гарантираната", тъй като именно привлечените депозити над гарантираното ниво правят банките свърхликвидни, а съхранението на парите води до разходи за тях. В същото време те са внимателни при отпускането на кредити, макар че COVID19 кризата е показала устойчивост на пазара.

След отпадането на мораториума, повечето разсрочени задължения се обслужват нормално: "Видя се, че е санитарна кризата и при едно възстановяване на пазара веднага се възстановява икономиката и съответно възможностите за плащане. Разбира се, банките прилагат и така наречени индивидуални мерки за реструктуриране, когато самият бленд има нужда".

По отношение на очакванията за инфлация, Минчева обясни, че "Има известни рискове, свързани с по-висока инфлация". "Има различни икономически теории. За момента в средносрочен план е ясно как ще реагира лихвената политика. По-скоро се приема тезата, че ще се запазят сегашните ниски лихвени нива", завърши банкерът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.