Второкласник бие деца наред, не могат да го накажат
2

Второкласник бие деца наред, не могат да го накажат

Димитровградското школо „Алеко Константинов“ пропищя от 8-годишен побойник

Димитровградско школо пропищя от второкласник бабаит, който бие наред съучениците си. За това алармираха вчера родители на бити и малтретирани деца от училище „Алеко Константинов“. Всичко започнало още преди година, когато хлапетата били в първи клас. 8-годишният започнал да пребива системно едно от две деца близнаци.

Това разказа Валентина Тенчева, която е майка на близнаците Теодор и Пламен. Едното от момчетата й било бито и тормозено няколко пъти. При единия от инцидентите агресивният му съученик блъскал главата му в бетонен под. За инцидентите знаят от ръководството на училището. Провинилият се бил наказан да не ходи в занималня за две седмици, но едната била по време на онлайн обучението.

В края на миналата учебна година след проведени разговори с директор, психолог и педагогически съветник буйното момче се успокоило. В началото на тази година обаче той отново се развихрил. Миналата седмица свалил панталоните и бил с юмруци съученика си Александър Славчев.

„Бил го е и го е малтретирал пред 6 други деца, които са стояли като вцепенени. Нито едно от другите момчета не се е намесило, защото всички треперели. Има десетки случаи, които децата ни премълчават от страх“, каза майката на друго дете от 2-ри В клас в училището Дима Митева. Според нея синът й се прибрал с посинени очи от удари, след като било душено и бито в тоалетната пред другите деца. Ужасените родители са писали жалби до директора, до образователния инспекторат в Хасково, до полицията, до детска педагогическа стая и до социални работници.

„Разговаряно е с детето, както и с родителите му. По случая се работи. Второкласникът е малко по-буен от другите деца. Възприема всичко като игра, но определено преминава границите“, казаха директорката Дорина Желязкова и педагогическият съветник Димитър Димитров. „Проблемът е системен, а не в конкретният случай. Нищо не може да се направи на малките насилници, които проявяват агресия в долните класове от първи до четвърти. Няма санкции за тях. Единственото, което може да се направи е да бъде преместен в друг клас, или в краен случай в друго училище. Това обаче не може да стане без съгласието на родителите на агресивното дете. А в конкретния случай те не го желаят“, коментираха педагози с опит.

Родителите са отчаяни и са убедени, че тормозът над децата им ще продължи. А още по-притеснени са, че децата им търпят психологически травми. И могат също да започнат да проявяват насилие към други деца. Единственият шанс е агресивният малчуган да се успокои сам, след разговори с педагози и психолози. Родителите на битите от него деца обаче се съмняват, че това ще се случи и страхът и тормоза в школото ще продължат.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.