Второкласници объркаха министър Вълчев с румънска кинозвезда
13

Второкласници объркаха министър Вълчев с румънска кинозвезда

Ученици от втори клас в СУ "Трайко Симеонов" в Шумен припознаха във внезапно влезлия в класната им стая министър на образованието Красимир Вълчев румънската кинозвезда Адриан Нартеа. "Деца, знаете ли кой е този господин?" - попита директорката на училището в желанието си да разведри обстановката. След кратка неловка пауза едно от децата изстреля" "Адриан" и развесели самия министър. Адриан Нартеа изпълнява главната роля в сериала "Влад", който в момента върви по бТВ и видимо е популярен и сред учениците.

Министър Красимир Вълчев пристигна в Шумен за откриването на два центъра за STEM обучение в СУ "Йоан Екзарх Български" и в СУ "Трайко Симеонов". Центровете фокусират на едно място философията за съчетаване наука, технология инженерство и математика. "Факт е, че когато учениците са в модерна среда, мотивацията им за учене е по-висока. В днешно време те учат от електронни устройства. Това не са просто модерни кабинети, а цял модел на учене." - коментира министърът при откриването на проекта в СУ "Йоан Екзарх Български", кръстен "Утреландия". 

"Това е най-голямото предизвикателство за нас учителите. Да можем да проявяваме инициативност, проактивност и най-вече отговорност да харчим парите ефективно и целеполагащо, да оправдаваме това, което наричаме "наливане на пари в образованието". Този STEM център е съчетан с още една програма "Библиотеката като образователна среда". Тук се опитваме да съчетаваме науките за духа и науките за природата, така, че децата да бъдат образовани и достойни за своето време." - коментира при откриването на "Утреландия" директорката на СУ "Йоан Екзарх Български" Валентина Тодорова.

"Вложени са много усилия, материалната база е прекрасна, поздравления за кмета на община Шумен, който е реализирал успешните проекти, но поздравления също така и за училищните ръководства и училищните екипи. Това, което видях е много креативност, иновативност, желание да направят нещата по различен начин. Това е начинът да мотивираме децата да бъдат в училище, да учат, а също така да мотивираме и интереса им да учат математика и физика в STEM центровете. Прекрасни центрове са направили, разширили са ги и към изкуствата, виждам че полагат усилия по отношения на безопасността на движението по пътищата, една много важна политика, на която залагаме през последните години. Видях и политики за здравословно хранене, много силен акцент върху спорта.".

В "Трайко Симеонов" министър Красимир Вълчев връчи символично постоянния трудов договор на Светослав Маджаров. Маджаров е млад учител, който първо опитал сам и със семейството си да работи в чужбина. "Още като младеж опитах да замина в Англия, втори път пак там вече с жена ми. При повторна грешка разбрах, че не ми е мястото в чужбина, тежа си тук, реших да се боря въпреки трудностите. Но най-важоното за мен е - имам детенце на година и половина, той е моят стимул и аз да остана и да направя така, че и той да остане в държавата." - коментира учителят, който е завършил "Теория и методика на физическото възпитание" в Шуменския университет "Константин Преславски". 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ