Вторник и четвъртък остават за ваксини

Вторник и четвъртък остават за ваксини

Дните вторник и четвъртък остават препоръчителни за извършването на планови имунизации. Това гласи писмо на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпратено до РЗИ, БЛС и НЗОК.

Документът е публикуван на сайта на лекарския съюз (виж тук). В него се посочва, че ваксинациите са приоритетна задача на здравното министерство и трябва да се насочат усилия към своевременното установяване, откриване и обхващане на всички подлежащи лица.

„С оглед пълно обхващане от ОПЛ на лицата от пациентската им листа и изпълнение на всички дейности по НРД както при децата, така и при възрастните и при лицата от рискови групи, дните вторник и четвъртък остават препоръчителни за извършване на профилактични имунизации, като при необходимост могат да се извършват и в други дни“, пише доц. Кунчев.

При липса на подлежащи за имунизации и реимунизации и/или профилактични прегледи деца, джипитата могат да обслужват други хора от пациентската си листа, се казва още в писмото.

В него е посочено, че остават разпореждането да има най-малко 1 час между часовете за имунизации и тези за други пациенти. Доц. Кунчев напомня още, че от началото на този месец е възстановено и прилагането на препоръчителни имунизации, които се извършват по желание на гражданите и са извън обхвата на задължителните ваксини.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.