Втори съд предаде на немските власти  Софка Божилова, близка до „Ндрангета“

Втори съд предаде на немските власти Софка Божилова, близка до „Ндрангета“

Пловдивският Апелативен съд потвърди решение на Пазарджишкия Окръжен съд, с което е допусната за изпълнение Европейска заповед за арест за предаване на властите в Германия на Софка Божилова от град Пещера, която е издирвана за укриване на данъци и документни престъпления. Заповедта е подписана от Европейски делегиран прокурор на ФРГ въз основа на заповед за задържане, издадена от Районен съд в Мюнхен.

Софка Божилова е издирвана за участие в организирана престъпна група, която е извършвала дейност на територията на различни европейски страни в периода от 2017 до 2019 г. В Европейската заповед за арест е посочено, че единият участник в престъпната група вероятно е член на организацията „Ндрангета“. Божилова е обвинена, че е издавала фалшиви фактури на името на несъществуваща фирма и е участвала в укриване на данъчни задължения на фирми при износ на автомобили най-малко в 21 случая, като нанесените щети са на обща стойност над 340 000 евро. Германските закони предвиждат до 15 години лишаване от свобода за деянията, в които е обвинена Софка Божилова.

Апелативният съд прие, че решението на Пазарджишкия Окръжен съд за предаване на лицето на германските власти е обосновано и законосъобразно. Деянията, в които е обвинена Божилова, са наказуеми и в България.

Софка Божилова е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Решението на Апелативния съд е окончателно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.