България е втора по ръст на промишленото производство в ЕС с 6,6% на годишна база, като пред нас е Полша - с 6,8 на сто, сочат сезонно коригирани данни на Евростат.

Промишленото производство в Европейския съюз е останало без промяна през февруари спрямо увеличението с 1,3 на сто през февруари, а в еврозоната е намаляло с 0,2 на сто след +1,9 на сто през предходния месец. България е сред страните с най-голямо увеличение както на месечна, така и на годишна основа - съответно с 1,5 и 6,6 на сто (след 3,6 и 2,5% през януари).

През февруари 2019 г. спрямо същия месец на предходната година промишленото производство в ЕС е нараснало с 0,3 процента, а в еврозоната е намаляло с 0,3 на сто.

Сред страните членки най-голям спад на месечна основа е отчетен в Литва (-4,7 на сто), Гърция (-2,7 на сто) и Хърватия (-2,3 на сто), а най-голямо увеличение отчитат Полша (+1,7 на сто), България (+1,5 на сто) и Унгария (+1 на сто).

На годишна основа най-голям спад на промишленото производство се наблюдава в Латвия (-3,1 на сто), Португалия (-2,9 на сто) и Германия (-2 на сто), а най-голямо увеличение - в Полша (+6,8 на сто), в България (+6,6 на сто) и в Унгария (+5,9 на сто).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Промишлеността с лек ръст през октомври

По предварителни данни през октомври сезонно изгладеният индекс на промишленото производство нараства с 1.1% в сравнение със септември 2019 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

„Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват”. Това заяви в „Неделята на NOVA” управителят на БНБ Димитър Радев.

4 от 10 фирми в Гърция търсят специалисти

Четири на десет фирми в Гърция търсят инженери, химици и адвокати и други висококвалифицирани специалисти, пише „Катимерини“. Недостигът на кадри е независимо от високата безработица в южната ни съседка, която е на ниво от 16,7%.