Втори сме по бързина в ЕС по административно правораздаване

Втори сме по бързина в ЕС по административно правораздаване

Пред страната ни е единствено Швеция

Административното правораздаване в България изкачва една позиция и вече е на второ място по показател бързина при разглеждане на административни дела на всички инстанции в страните от ЕС. Това показват официалните данни на ежегодното информационното табло за резултатите в областта на правосъдието за 2019 г. в държавите - членки на Европейския съюз, публикувано на 26 април 2020 г.  Пред страната ни е единствено Швеция, съобщиха от Върховния административен съд.

Официално представените данни обхващат показателите функционалност, ефективност, бързина и независимост и показват, че българското административно правосъдие е поставено сред водещите правораздавателни системи в Европа.

За първи път ВАС отчита с

над 2000 броя повече свършени дела

спрямо броя образувани дела. Общо 17 239 дела са били свършени във ВАС през миналата година, което е с 1300 повече в сравнение с предходната година. С 36 % е намалял броят на висящите дела и в края на 2019 г. те са били общо 3989. 15 060 дела са били образувани във ВАС за същия период. 134 са били образуваните дела срещу нормативни актове, което е над 2 пъти повече от 2018 г.

"През 2019 г. Върховният административен съд постави акцент върху унифицирането на правоприлагането в системата на административното правораздаване чрез приемане на тълкувателни решения със задължителна за останалите административни съдилища сила. В резултат на работата на Звеното за анализи и тълкувателна дейност във ВАС бяха образувани рекорден брой тълкувателни дела – общо 10. Образувано беше и едно тълкувателно дело на общото събрание на колегиите от ВАС и гражданската колегия на ВКС,  инициирани бяха две конституционни дела по искане на пленума на ВАС,  бяха изработени становищата на пленума на ВАС по законопроектите за изменение и допълнение на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, както и по  конституционни дела № 5/2019, № 6/2019, № 4/2019, № 8/2019 и № 12/2019 г.; разработени бяха разпоредби, свързани с уредбата на видеоконференцията в административния процес", съобщават от ВАС.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.