Втори случай на заплашена служителка от Методи Лалов

Втори случай на заплашена служителка от Методи Лалов

Документиран е втори случай, при който бившият ръководител на Софийския районен съд Методи Лалов е заплашил служителка от администрацията, съобщава Правен свят.

На 5 юли 2017 г. инж. Ганка Иванова, която работи като специалист "Съдебно имущество" при СРС, разговаряла пред сградата на съда на бул. "Цар Борис III" №54 с двама служители на фирмата – изпълнител на ремонта, когато към тях се приближил Лалов. Той се разкрещял на Иванова и с назидателен тон я упрекнал, че не изпълнява служебните си задължения, защото тревните площи не били добре окосени. "Ще искам да се усмихнеш в неокосената трева и да те снимам", крещял Лалов на съдебната служителка. Пред двамата служители на строителната фирма, както и пред нейни колеги от администрацията, Лалов я заплашил, че "ще я уволни от по-висока инстанция". По-късно инж. Иванова изготвя докладна, в която посочва, че е възприела поведението на Лалов като "брутално и арогантно поведение на бивш административен ръководител към служител на съда".

След като "Правен свят" разкри, че СРС е осъден, засега на първа инстанция, заради бившия си председател Методи Лалов, който половин година преди да подаде оставка си е позволил грубо отношение към служителка от администрацията на съда, напълно очаквано съдията се опита да представи казуса като "медийна атака". В типичния си стил Лалов дори не намери повод да използва случая и поне задочно да поднесе извинения към Татяна Тотева-Попинска, която на 13 юли 2016 г демонстративно е унижил пред двайсетина нейни колеги, като я заплашил с дисциплинарно уволнение. На фона на твърденията на Попинска, че заради заплахата и от предизвикания стрес, тя е получила инсулт, Лалов предпочете да отправи нападки по адрес на потърпевшата, нейни близки и разбира се към настоящото ръководство на СРС, както и да се обяви за "боец" срещу "уродливото статукво и политическите му марионетки".

За разлика от инцидента през юли 2016 г., който в продължение на години остава скрит, вероятно и защото по това време Лалов е председател на съда, при втория - от юли 2017 г., той вече е редови съдия, което дава възможност на временния ръководител на СРС да сезира Съдийската колегия на ВСС с искане за образуване на дисциплинарно производство. Предложението, отправено към съдебните кадровици, е за налагането на най-тежкото наказание – "дисциплинарно уволнение", тъй като Лалов вече има едно наказание "забележка" по друга дисциплинарка и още едно неприключило дисциплинарно производство. Две години по-късно още се очаква произнасянето на Съдийската колегия, която вече обедини двете дисциплинарни производства срещу магистрата. Тя е председателствана от шефа на ВКС Лозан Панов, с когото Лалов в последните година-две неотлъчно участва във всевъзможни "хибридни" мероприятия, организирани от лица, свързани с подсъдими и бегълци от правосъдието. Общото между Панов и Лалов е и това, че вместо да дават обяснения за действията си, двамата се представят за "жертви", разчитайки, че така може да избегнат търсенето на отговорност. На предстоящия дебат в ресорната колегия на ВСС по дисциплинарното производство срещу районния съдия, ще е интересно да се разбере и дали Методи Лалов не е визирал именно контактите си с Лозан Панов, когато е заплашвал служителката от "Съдебно имущество" при СРС, че "ще я уволни от по-висока инстанция".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.