Втори работен форум на главните прокурори на Балканските държави в София (СНИМКИ)
6

Втори работен форум на главните прокурори на Балканските държави в София (СНИМКИ)

Главният прокурор Иван Гешев откри Вторият работен форум на главните прокурори на Балканските държави под надслов „Ролята на прокуратурата за утвърждаване на върховенството на закона". Той се провежда в София.

В приветствието си Иван Гешев изрази увереност, че „работата на институциите от толкова много държави и партньорството между нас могат да служат като образец за разбирателство и да ни мотивират в ежедневните усилия, които полагаме“ и добави, че „различията в правните системи и традиции в региона не са пречка за общи проекти и изграждане на мостове помежду ни“.

Участие във форума в българската столица взимат главният прокурор на Република Турция Бекир Шахин, главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, главният прокурор на Република Албания Олсиан Чела, първият зам.-главен прокурор на Румъния Богдан Лику, Миланко Каянич – заместник-главен прокурор на Босна и Херцеговина и ръководител на Специализиран отдел за военни престъпления, прокурори от Сърбия, Словения, Гърция и Черна гора.

Турският главен прокурор Бекир Шахин поздрави участниците като подчерта, че успехът в борбата с трансграничната организирана престъпност е възможен само при създаване на механизми за сътрудничество между прокурорите, директен контакт и координирани действия.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев напомни, че прокурорите трябва да знаят, че могат да си вършат работата без политически натиск и страх и затова е необходимо да отстояват с категоричност своята независимост в рамките на съдебната власт.

Чрез видеоконферентна връзка приветствие отправи президентът на „Евроджъст“ - Ладислав Хамран, който увери участниците във форума, че сътрудничеството с балканските държави е приоритет за "Евроджъст", защото „това, което ни свързва е необходимостта от постигане на един по-сигурен свят“.

Гости на форума са и членове на Висшия съдебен съвет, ръководството на Прокуратурата на Република България, административните ръководители на апелативните прокуратури у нас.

Инициативата за създаването на Работния форум на главните прокурори на Балканските държави бе поставена от ръководствата на прокуратурите на България и Турция. Първата среща на ръководителите на прокуратурите от Балканските страни се проведе през октомври 2019 г. в гр. Измир, Турция.

Работният форум има за цел да затвърди доброто сътрудничество между прокурорите от Балканския полуостров по наказателноправни въпроси, превенцията и противодействието на трансграничната организирана престъпност като трафика на наркотични вещества, оръжия и нелегалната миграция. Форумът дава възможност и за обмен на добри практики между държавните обвинения от Балканския регион по засилване ролята на прокуратурата при утвърждаване на върховенството на закона.
 
 
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.