Втори пациент е излекуван от ХИВ

Втори пациент е излекуван от ХИВ

Бившият майстор-готвач Адам Кастилехо разкри, че той е "Лондонския пациент" - втория човек в света, излекуван от вируса ХИВ, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

Кастилехо е решил да излезе от анонимност, след като почти две десетилетия се е борил с болестта, за да стане "посланик на надеждата".

Лекарят на Кастилехо описа случая, който е едва вторият в медицинската практика, миналата година на специализирана конференция за ХИВ/СПИН и в статия в сп. "Нейчър". По желание на пациента той запази анонимността му. Тогава вирусът ХИВ не е откриван в кръвта му 18 месеца след трансплантация на стволови клетки за лечение на рак на кръвта. Лекарят му миналата година се въздържаше да го нарича излекуван, а предпочиташе да казва, че е в ремисия. Четири години след процедурата, извършена през 2016 г. обаче, Кастилехо няма нито рак, нито ХИВ.

Д-р Равиндра Гупта от университета в Кембридж, който е вирусолог на Адам Кастилехо, сега каза: "Мислим, че вече той е излекуван, защото измина още една година, и сме направили повече изследвания".

Що се отнася до ХИВ, "излекуван" означава, че няма клетки с вируса.

Сходна процедура с трансплантация на произвеждащи кръв стволови клетки с мутация, която ги прави много резистентни на ХИВ, доведе до първия случай на излекуван от инфекцията пациент през 2007 г. Тимъти Рей Браун, наричан "Берлинския пациент" е съветвал Кастилехо как може да му се отрази огласяването на името му.

Двата случая обаче не означават, че е открита панацея срещу ХИВ. Подобна интервенция засега не е широко приложима. Трансптлантацията на стволови клетки и костен мозък е животозастаршаваща, с огромни рискове. Опасна е особено реакция на пациента, ако заместващите имунни клетки не се прихванат. Случаите с Германския и Лондонския пациент са интересни предимно от изследователска гледна точка. За хората, живеещи с ХИВ, по-безопасен вариант са лекарствата, намаляващи вируса до неоткриваеми нива.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.