Втори живот за бившите казарми

Втори живот за бившите казарми

Армията дава сградния фонд на закритите си поделения под наем. Едно наистина много умно и навременно решение. През последните години съм минавал покрай не една бивша соцказарма и съм оставал ужасен от състоянието, в което повечето се намират.

Имах дори уникалния шанс да бъда допуснат на територията на едно бившо секретно поделение, което някога се е смятало за едно от елитните в Българската народна армия.

Малко е да се каже, че бях потресен от гледката в този някога секретен обект, в който не е стъпвал цивилен човешки крак. Сградите бяха обречени на забравата на времето, с олющени стени, счупени прозорци и разбити врати. В спалните помещения накуп бяха струпани стотици стари войнишки униформи, покрити с прах и мръсотия. Спортните площадки и плацовете, обрасли с треволяци и пущинаци, бяха напълно подходящи за снимане на Сървайвър. Тъжна и жалка картинка, която се подсилваше още повече от нарисуваното върху едната от сградите българско знаме и надписа под него: „Ще умрем за родината майка България!” Дълго време след напускането на някогашното поделение се чувствах потиснат и огорчен.

След падането на социализма по различни причини се наложи България да редуцира драстично армията си. А закритите военни поделения бяха оставени на забравата на времето. Държавата в лицето на военното министерство направи няколко опита да се отърве от част от бившите казарми, като ги продаде на търг. Оказа се обаче, че няма особено много мераклии за тях. Ако бъдат оставени още няколко години, тези бивши казарми, където някога е кипял живот и където хиляди млади българи са оставили по две години от живота си в служба на родината, ще последват съдбата на закритите селски училища и бавно ще се разрушат. А храстите и пущинаците напълно и завинаги ще заличат спомена за тях. А за да не се случи това, е необходимо незабавно да се предприемат спасителни мерки. И решението на Министерството на отбраната в случая е най-подходящото и разумното. След като сградният фонд не може да бъде продаден, защо да не бъде отдаден под наем. Ако цените са разумни, желаещи наемодатели ще се намерят. Ползата от тези мерки ще бъде голяма. От една страна, сградният фонд ще се спаси от разрушаване и унищожаване. Все пак това са сгради, строени от нашите бащи и дядовци. Защото би било  престъпно безхаберие да бъдат захвърлени ей така, с лека ръка. Освен това парите, които Министерството на отбраната ще получи от наемите на бившите казарми, ще бъдат използвани за нещо полезно и няма да са никак излишни в бюджета на военното ведомство. А също така някои наематели след година-две може да решат и да купят обектите, в които са инвестирали, и да ги направят своя собственост. Така че решението на министерството във всички случаи е положително и заслужава похвала.

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.