0

Ц ената на електроенергията за бизнеса в сегмента „ден напред“ в България намалява с 6,3% до или 475,97 лева за мегаватчас и за втори път през тази седмица е под половин бон за единица консумирана електроенергия. За за днес нивото й бе 507,20 лв., което е с 12% по-ниско от достигнатото средно ниво за сряда, сочат данните на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

Цената на електроенергията за бизнеса в сегмента „ден напред“ в България намалява с 6,3% до или 475,97 лева за мегаватчас и за втори път през тази седмица е под половин бон за единица консумирана електроенергия. За за днес нивото й бе 507,20 лв., което е с 12% по-ниско от достигнатото средно ниво за сряда, сочат данните на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

По данни от различните европейски платформи за енергийна търговия, новото слабо поевтиняване на средните европейски енергийни цени за петък се дължи на прогнозите за малко по-меко зимно време през следващите няколко дни в голяма част от стария континент, което да доведе до по-слабо търсене на отоплителна енергия. В същото време обаче има прогнози за намаляване производство на вятърна енергия в Германия в петък, което доведе до отскок от 44 на сто на цената на немския ток за утре до 174,35 евро от 120,71 евро за мегаватчаса за четвъртък.

На Балканите за утре най-евтин ток днес бе изтъргуван в Сърбия – 240,86 евро за мегаватчас. Най-високата цена от 274,63 евро/мВтч не само в района, но и в цяла Европа в сегмента е регистрирана в Гърция.