Втора станция за контрол на въздуха мери чистотата на атмосферата и дали има обгазяване на селата Шишманци, Болярино и Белозем, които се намират най-близо до пожара на сметището край първото населено място. Това съобщи директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов, който във вторник лично отиде до сметището, за да се запознае как върви гасенето на огъня.

„Продължават нашите усилия за овладяване на обстановката. Три са основните неща. На първо място – въздуха. От РИОСВ контролират въздуха предвид посоката на вятъра. В момента измервателната станция е в село Болярино, защото вятърът е в тази посока. Не са отчетени критични нива, опасни за живота  и здравето на хората. Въпреки това, обръщам се към гражданите – уважаеми граждани, уплътнете прозорците и затворете вратите, докато не се обърнем към Вас и не Ви кажем, че нещата са безопасни. Да не създаваме дискомфорт на хората”, заяви Николов. По думите му в следобедните часове във вторник се очаква смяна на посоката на вятъра – от северозападен да стане югоизточен. „Съответно – в другата посока очаквам до един – два часа да се включи нова мобилна станция за контрол на въздуха. С шефа на РИОСВ Стефан Шилев сме в непрекъснат контакт – това, което казах за затваряне на прозорците е предварително съгласувано с него”, уточни главният комисар. По думите му на второ място се контролира и пътният трафик на магистрала „Тракия”. „От двете страни в посоки София и Бургас, има колеги от Пътна полиция, чиято задача е да уведомят, ако видимостта на магистралата бъде ограничена. Говорим за ранно предупреждение още от Пловдив или от Стара Загора”, каза той от село Шишманци.

„На трето място усилията по погасяване на самия пожар. Осигурено е достатъчно количество вода. Трудничко, но е осигурено. Земната маса, която се използва за запръстяване, тоест за изолиране горенето от кислорода, също е осигурена. Достатъчно техника работи. Ръководството на завода има готовност допълнително да привлече, ако е необходимо. За хората ,които втори ден работят тук, са осигурени храна, вода, дезинфектанти”, заяви още шефът на пожарната в страната.

Пожарът в хасковско бил под контрол, но въпреки това усилията за пълното му погасяване щели да продължат, съвместно с доброволци и с модулни формирования от българската армия. „Намираме се в тежка пожароопасна ситуация в цялата страна. Кодът е висок. Предупрежденията са сериозни – всички трябва да бъдем внимателни и да не предизвикваме пожар”, заяви още комисар Николов.

 

Снимки мвр

По темата: пожар шишманци
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

21 в Пловдив с Covid-19, един в тежко състояние

21 пациенти са с Covid-19 в Пловдив, от които 12 са хоспитализирани. Един от тях е в тежко състояние в отделението за интензивно лечение в Инфекциозна болница. Това съобщи областният управител на Пловдив Дани Каназирева. Мъжът е интубиран и е на командно дишане.

ЗА ДЕН: 92 акта за разходки в Пловдив

92 акта общо състави за ден полицията в Пловдив на хора от града, които нарушават забраната да излизат за разходки, съобщиха от областната дирекция на МВР в града.