Втора грипна ваканция в 10 области

Втора грипна ваканция в 10 области

Училища в общо 10 области са затворени, заради повишена заболеваемост от грип. Изцяло са спрени учебните занятия в областите Варн, Бургас, Шумен и Перник. В община Благоевград също са затворени училища, заради много заболели от грип. Части от още 3 области излизат в грипна ваканция за втори път тази зима – Габровско, Силистренско и Добричко.

Отделни училища в София-област, Пловдив и Раковски вече са затворени, заради голям процент заболели.

Училищата в Бургас ще бъдат заключени от 4 март до второ нареждане. Това стана ясно от изявление на кмета Димитър Николов. Очаква се учениците да се върнат в класните стаи най-рано в понеделник, 9 март, ако принудителната ваканция не бъде удължена.  Причината децата да спрат отново учебните занятия е новата грипна вълна, която заля школата. По последни данни от вчера


близо 30 на сто от учениците са болни и отсъстват от клас 

"Процентът на болните ученици в бургаските училища вече е между 20 и 30. Тези данни са тревожни и дават основание за обявяването на грипна епидемия. Неучебните дни ще бъдат 4, 5 и 6 март. Грипният вирус е тип Б и засяга най-много децата между 5 и 15 години", заяви кметът Николов и допълни: "Утре, на националния празник 3 март ще бъдат отменени всички масови събития с участието на деца". Градоначалникът призова учениците да бъдат внимателни и да не подценяват превантивните противогрипни мерки. 

По късно през деня Областният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания проведе заседание, на което реши да обяви нова грипна епидемия за цялата Бургаска област.  От противоепидемичния щаб обявиха, че за последната седмица броят на заболелите е 469, като най-засегнати са деца от 5 до 15 години. 

"Знаете, че трябваше 458 случая, за да обявим грипна епидемия. Ние сме надхвърлили това число, което ни задължава не само да обявим епидемия, но и да въведем противоепидемични мерки, каза шефът на РЗИ-Бургас д-р Паздеров.

Зам.-кметът по образование в община Бургас Йорданка Ананиева обяви, че детските градини и ясли ще работят при засилен филтър. Ще има медицинско лице, което ще проверява здравословното състояние на децата. Външни лица няма да се допускат в детските заведения. За всеки павилион в градините ще бъдат осигурени  термометри. На входовете ще има стелки с дезинфектант, а помещенията ще бъдат проветрявани.

От сряда до петък включително учениците от община Благоевград отново излизат в грипна ваканция. Това гласи заповедта на кмета Румен Томов по препоръка на РЗИ-Благоевград. Детските градини и детските ясли ще работят нормално.


Няма да се затварят детските и женски консултации, нито ще се спират планови операции.

Учениците във Варна също излизат в принудителна почивка. Училищата ще останат затворени от 4 март до края на седмицата. Вече има и училища в морската столица, за които директорите са докладвали, че над 30% от учениците са болни и отсъстват. Справката от РЗИ-Варна в края на миналата седмица също показа, че за дни драстично е скочил броят на болните с остри респираторни заболявания и грип. Стана ясно още, че до всички директори на учебни заведения във Варна и областта е спусната заповед, според която да бъде завишен контролът над хигиената в училищата. Мерките са както във връзка с превенция срещу заплахата от нахлуване на коронавируса, така и като превенция срещу грипните вируси. Заповедта е на кмета на Варна Иван Портних от събота.

Затворени са няколко училища в Добричко и в София-област поради повишаване на заболеваемостта от грип тип Б, каза д-р Кунчев. В момента в 4 училища в Пловдив и град Раковски също не се учи.

В община Дулово от вчера до 4 март също се преустановяват занятията във всички учебни заведения, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Силистра д-р Теодора Начева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.