4 часа ВСС обсъжда оставката на Гешев (ОБНОВЕНА)
6

4 часа ВСС обсъжда оставката на Гешев (ОБНОВЕНА)

Над 4 часа вече тече заседанието на Пленума на ВСС, в чийто дневен ред е обсъждане на предложението на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за започване на процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Кадровиците на Темида все още дебатират има ли право министърът на правосъдието да иска освобождаването на главния прокурор.

В заседанието участват 15 от членовете на ВСС, част от тях лично, а друга - онлайн.

В началото на разглеждане на точката, която е първа, Стоилов представи пред ВСС своето предложение, очертавайки основните аргументи защо Гешев е уронил престижа на съдебната власт.

"Това е политически акт на изпълнителната власт", заяви пред ВСС Гешев.

"Обсъждаме едно бланкетно предложение на проф. Стоилов по искане на министъра на вътрешните работи. То се състои от прессъобщения на прокуратурата и медийни публикации", каза Гешев.

Около 50 привърженици на "Боец" протестираха до обяд пред ВСС с викове за оставката на Гешев.

Трамваите по ул. "Екзарх Йосиф" бяха спрени, но по-късно движението им - възстановено. В района има засилено полицейско присъствие.

"Вие, г-н Стоилов, изцяло поддържате министъра на вътрешните работи. Трябва ли да приемаме за установени фактически обстоятелства информацията от изрезки от вестници и сайтове? За мен това е неприемливо. Трябва ли да вярваме на информации в сайтове, че Янаки Стоилов ще става конституционен съдия, а Рашков - посланик?", попита членът на ВСС Йордан Стоев. И добави: "Нека не отваряме кутията на Пандора. Ако ние започнем процедура по статии, това важи и за председателите на ВКС и ВАС.Нито е допустимо, нито е конституционно обосновано."

"Аз бях избран на мястото на починалия член на ВСС Евгени Диков. Навън се развяват портрети, включително и неговия. Това ми навява на едни други времена, така започна една одисея през 1933 г.Без да отричам правото на протест, да се замислят, особено за починалите", каза Стефан Петров.

Той коментира още: "Ние се движим по дисциплинарна процедура.Министърът на правосъдието няма правомощия да прави такива такива предложения. Той не е легитимиран от закона да прави предложение за освобождаване на главния прокурор. Само 5-има членове на ВСС или 3-ма от Прокурорската колегия могат да правят това."

Атанаска Дишева  коментира, че щом министърът на правосъдието може да предлага кандидат за главен прокурор, значи може да предлага и освобождаването му. 

Цветанка Пашкунова  поиска Стоилов да посочи в предложението си конкретни дати и действия на Гешев, и негови актове, в подкрепа на искането за освобождаването му, и тогава ВСС да направи свое разследване.

Антоанета Марчева също каза, че в искането на Стоилов няма описание на всяко действие на главния прокурор. "Факт е, че не сме надлежно сезирани днес. Министър Стоилов препредава сигнал на вътрешния министър. Да му дадем възможност да внесе предложението с абсолютно ясни параметри", предложи Марчева.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев каза: "Споделям мнението, че министърът на правосъдието може да прави предложение за освобождаване на главния прокурор. Не споделям разбирането за някакъв вид дисциплинарна процедура. Но в сигнала си министърът на правосъдието трябва да е убеден. Недопустимо е да се използва чужда воля. Не смятам, че трябва да му даваме указания да поправя сигнала, а да го разгледаме днес. Искането може да се разгледа така, както е представено".

"ВСС няма правомощия да тълкува Конституцията. Не може да ме убедите, че щом министърът на правосъдието може да прави предложение за кандидатура на главен прокурор, може и да иска освобождаването му, просто защото не е записано", заяви Боян Новански.

Председателят на ВКС Лозан Панов коментира: "Пред нас стои въпросът по допустимостта на искането. Когато не могат да се намерят трима от Прокурорската колегия или петима от ВСС, тогава министърът на правосъдието го прави."

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.