Пленумът на ВСС увеличи със 17% заплатите на съдии, прокурори и следователи.

На първото си заседание след лятната ваканция кадровиците на Темида приеха единодушно с 19 гласа „за“ и нито един „против“ внесения от министъра на правосъдието проектобюджет на съдебната власт за 2019 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2020 г. и 2021 г. Той ще бъде внесен в Министерство на финансите и МС за включване в проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г. Пленумът на ВСС възложи мандат на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, на председателите на ВКС Лозан Панов и на ВАС Георги Чолаков, както и на главния прокурор Сотир Цацаров да проведат срещи и консултации с компетентните органи от изпълнителната власт за бюджета. През 2019 г. на съдебната власт ще бъде необходим бюджет от 769,4 млн лв. Прогнозата за 2020 г. предвижда 811,4 млн. лв., а за 2021 г.- 870,8 млн.

През 2019 г. са предвидени 31 млн. лв. за основен ремонт на сгради на органите на съдебната власт и 2,8 млн. лв. за застраховки на съдебните сгради. Обезпечено е разкриването на 190 нови щатни бройки - 18 магистрати, 3 съдия изпълнители и 169 служители.

В бюджета за догодина е заложено и запълването на 44 свободни щата за магистрати, както и наемането на нови 70 съдебни помощници и 18 експерти връзки с обществеността. Планираните разходи за облекло на магистратите са по 2 437 лв. на човек.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокурорската колегия не предвижда увеличение на съдебни служители и прокурорите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Винетка за 40 метра между два града

Жителите на Горна Оряховица и Лясковец, които ги разделят 40 метра тротоар, трябва да плащат винетки, за да пътуват между двата града.

Фалшивите отличителни знаци могат да застрашат сигурността на гражданите

Купуваме значка за полицай срещу 60 лева в нета

Фалшивите отличителни знаци могат да застрашат сигурността на гражданите

Само срещу 60лв. може да бъде закупена значка на Национална полиция в популярен сайт за онлайн търговия. Продавачите предлагат и фалшиви полицейски униформи, които всеки може да закупи.

Полковник от резерва се дегизира за Шипка като журналист от "Newsweek"

В образа на знаменития военен кореспондент на списанията "" Newsweek" и "La illustration espanola y amerika" Хосе Луис Пелисер  ще се появи на връх Шипка за възстановката на кървавите битки при отбраната на прохода през Руско-турската освободителна война полковник от резерва Христо Драгозов.