Пленумът на ВСС увеличи със 17% заплатите на съдии, прокурори и следователи.

На първото си заседание след лятната ваканция кадровиците на Темида приеха единодушно с 19 гласа „за“ и нито един „против“ внесения от министъра на правосъдието проектобюджет на съдебната власт за 2019 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2020 г. и 2021 г. Той ще бъде внесен в Министерство на финансите и МС за включване в проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г. Пленумът на ВСС възложи мандат на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, на председателите на ВКС Лозан Панов и на ВАС Георги Чолаков, както и на главния прокурор Сотир Цацаров да проведат срещи и консултации с компетентните органи от изпълнителната власт за бюджета. През 2019 г. на съдебната власт ще бъде необходим бюджет от 769,4 млн лв. Прогнозата за 2020 г. предвижда 811,4 млн. лв., а за 2021 г.- 870,8 млн.

През 2019 г. са предвидени 31 млн. лв. за основен ремонт на сгради на органите на съдебната власт и 2,8 млн. лв. за застраховки на съдебните сгради. Обезпечено е разкриването на 190 нови щатни бройки - 18 магистрати, 3 съдия изпълнители и 169 служители.

В бюджета за догодина е заложено и запълването на 44 свободни щата за магистрати, както и наемането на нови 70 съдебни помощници и 18 експерти връзки с обществеността. Планираните разходи за облекло на магистратите са по 2 437 лв. на човек.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че прокурорската колегия не предвижда увеличение на съдебни служители и прокурорите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Горските санкционират фирмата, която лови диви свине в клетки

На фирмата, която лови диви прасета с клетки в района на ракитовското село Дорково и ги пуска в частен имот, ще бъдат съставени предписания или актове за установяване на административни нарушения. Това съобщи шефът на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик инж. Ангел Кузманов по време на заседание на областната епизоотична комисия.

20 български вуза искат да се включат в европейски мрежи

Близо 20 български училища се подготвят да кандидатстват за включване в европейски университетски мрежи, след като Европейската комисия публикува втора покана за подаване на проектни предложения по инициативата „Европейки университети“, съобщиха от просветното министерство.