ВСС спря избора на прокурор разследващ главния

ВСС спря избора на прокурор разследващ главния

Пленумът на Висшия съдебен съвет единодушно реши да открие и спре процедурата по избор на прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници.

Предложението беше на Прокурорската колегия на ВСС. 

Основанията за това решение са, че според чл. 54 ал.1 т.4 от Административнопроцесуалния кодекс орган, в случая ВСС, спира дадено производство, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон. Президентът Румен Радев направи искане пред КС за обявяване на противоконституционност на разпоредбите от Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които бе създадена фигурата на новия прокурор. КС допусна разглеждането по същество на делото и сега ВСС спря процедурата до произнасянето на съда.

Решението на ВСС може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.