ВСС скочи на Лозан Панов за политическо говорене (ОБЗОР)

ВСС скочи на Лозан Панов за политическо говорене (ОБЗОР)

Прокурорската колегия прие декларация за накърняване независимостта на съдебната власт

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно с 8 гласа „за“ и нито един глас „против“ прие декларация по повод изявление на Лозан Панов – председател на Върховния касационен съд, с което е накърнен принципът за независимостта на съдебната власт.

Поводът е интервюто на Панов пред „Дневник” на 7 май т.г. - един от флагманите на подсъдимия разградски бос Иво Прокопиев.

Точката беше внесена като допълнителна в дневния ред на заседанието на колегията.

Преди да започне, главният прокурор Иван Гешев, който председателстваше заседанието, заяви: „Считам, че не е правилно да участвам в обсъждането и в гласуването на тази декларация. Ще направя само кратък коментар, че това изявление, не интервю, или политическа реч, е меко казано неколегиално към широк кръг магистрати, по-конкретно съдии, които са с безупречна професионална репутация. Ясно е, че г-н Лозан Панов, това съм го казвал много пъти, основната му дейност е изнасяне на политически речи, явно се готви за някаква политическа кариера не знам в каква област. Единственото, което върши, поне докато аз съм наблюдавал участието му във ВСС, е политическа реторика и за съжаление нерешаване проблемите, които седят пред съдебната власт.”

Говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева обяви, че предложението е Прокурорската колегия да обсъди изявлението на Панов, с което се накърнява принципът на независимост на съдебната власт. След това изчете текста на декларацията. В нея се посочва, че съдебната власт и нейната независимост като гарант на правовата държава са сред фундаменталните достижения на съвременните демократични общества.

„Конституционно установено е, че при осъществяване на своите функции магистратите се подчиняват само на закона и изпълняват задълженията си по съвест и вътрешно убеждение. За пореден път категорично се противопоставяме на всяко действие, което поставя под съмнение и натиск независимостта на българските магистрати и представлява недопустим опит за въздействие върху съдебната власт както от средите на системата, така и от външни лица. Изразяваме несъгласие и възмущение от опитите на г-н Лозан Панов - председател на Върховния касационен съд, за косвено влияние върху прокуратурата във връзка с конституционно установените й правомощия по надзора за законността в Република България“, посочват още прокурорите във ВСС. Нито един от кадровиците не взе думата да се изкаже, след което председателстващият заседанието по тази точка Евгени Диков призова към гласуване.

Шефът на спецпрокуратурата подаде оставка

Шефът на Специализираната прокуратура Димитър Петров подаде оставка като административен ръководител. Прокурорската колегия на ВСС я гласува с 9 гласа "за" и нито един „против“ и го преназначи като спецпрокурор.

„Аз разговарях с г-н Петров. Той има ситуативен проблем и не може в краткосрочен план да се съсредоточи да е административен ръководител”, обясни главният прокурор Иван Гешев. „Видимо има подобрение в работата на спецпрокуратурата, докато г-н Петров беше неин ръководител. Видими за цялото общество са резултатите от нейната работа, тя е в основата на всички значими операции”, допълни Гешев.

Той отбеляза, че под ръководството на Димитър Петров спецпрокуратурата е постигнала значителни успехи и е укрепнала кадрово, след което му благодари. Гешев каза още, че работата в тази институция е много напрегната и това води до известна амортизация.

Според него нормалният срок, в който административният ръководител в Специализираната прокуратура може да бъде полезен, е 5-6 години, след което има амортизация. „Има сериозен риск от работата в спецпрокуратурата в сравнение с окръжна прокуратура. Не физически риск, а постоянни вербални атаки – от кръгове, свързани с обвиняеми, от подсъдими с политически интереси, чисто политически атаки”, коментира Гешев.

С 9 гласа "за" за временен шеф на спецпрокуратурата бе избран Ангел Илиев, който в момента е прокурор във Върховната административна прокуратура и отговаря за надзора за законност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.