ВСС скочи на Лозан и за политическите му речи в чужбина

ВСС скочи на Лозан и за политическите му речи в чужбина

Панов пак избяга от въпросите на кадровиците, пусна Черния лебед да ги клейми

Председателят на ВКС Лозан Панов изнася политически речи в разрез с конституционната забрана за подобни изказвания не само у нас, но и в чужбина. Това стана ясно на заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. На него кадровиците на Темида направиха втори опит да изяснят в диалог с него защо нарушава основния закон на страната и петни имиджа на съдебната власт, но както и предната седмица, и сега шефът на ВКС избяга от въпросите.

До ескалацията на напрежението между ВСС и шефа на ВКС се стигна, след като на 16 ноември на международен форум, организиран от грантаджийския Съюз на съдиите в България, Панов обвини в порочност цялата съдебна система, атакува главния прокурор и говори за „чадъри“ и зависимости, без обаче да даде нито едно доказателство за думите си. В отговор 10 от 13-те членове на съдийската колегия подписаха писмо до него с конкретни въпроси и с настояване той да им отговори в режим на диалог на заседание на звеното. Днес беше вторият пореден опит съдиите във ВСС да получат отговор на запитванията си, но както и предния път и този Панов просто стана, заяви, че нямал какво да добави, излезе от залата и се покри, като

отказа да се появи и пред представителите на медиите

следящи заседанието в сградата на ВСС. Вместо това проводи шефката на кабинета си, за да разясни пред журналистите, че нямало процедура за внасяне на точка в дневния ред за задаване на въпроси.

„Така ли ще продължим темата? Поставени са въпроси за съдебната система на публични форуми, с лека ръка се отправят обвинения. Само тук не се говори. Онзи ден на конференцията във Виена г-н Панов отново заяви, че положителният доклад на ЕК за България е грешка. Хората там се питаха: Защо ни занимавате с тези въпроси?“, заяви представляващият ВСС Боян Магдалинчев, който заедно с Панов е присъствал на въпросната конференция. „Тук е органът, който взима решения за съдийската общност. Тук е мястото за обсъждане. Не виждам нищо лошо да говорим. На международни форуми се взима отношение по тези въпроси, а тук не. Г-н Панов трябва да говори“, бе категоричен Магдалинчев. Никой от другите кадровици не взе думата и тъй като водещият заседанието Панов бе излязъл, председателят на ВАС Георги Чолаков продължи да води заседанието вместо него, докато шефът на ВКС все пак не се върна.

Пред медиите след края на заседанието Магдалинчев подчерта, че колегията не пита Панов за личното му становище, а настоява той да даде отговори, тъй като в изказванията си говори и поставя петно върху цялата съдебна система. „На международната конференция в София той каза, че съдебната система е зависима. Да каже конкретно ние ли сме виновни. Съдийската колегия е административният орган, който управлява съдебната система в частта за съдиите. Как някой казва – зависими са всички съдии в България, и г-н Панов няма да обясни на съдийската колегия, органа, който назначава, освобождава, търси дисциплинарна отговорност на съдиите “, заяви представляващият ВСС, като допълни, че Панов трябва също да ни каже дали е независим или пък е зависим. По отношение на форума във Виена пък посочи, че на него участие е трябвало да вземе той като представител на ВСС, като е бил излъчен за такъв от пленума на съвета. „И г-н Панов дойде, нямам идея по какъв начин, може да е имал персонална покана от някого. Там той отново постави въпроса, че ЕК не трябва да прекратява мониторинга върху България.

Че трябва да продължи наблюдението върху България

И добави, че съдебната система в България е зависима. Каза също, че прокуратурата е по комунистически модел и продължава главният прокурор да бъде безконтролен“, разказа Магдалинчев, като от думите му стана ясно, че дори модераторът на форума във Виена се наложило да сложи край на полета на мисълта на Панов. На въпрос каква ще е следващата стъпка на съдийската колегия по отношение на шефа на ВКС, Магдалинчев отговори: „Като видях колегите, нито един не взе отношение по въпроса. По тази логика той винаги може да си мълчи и толкоз. Трябва да видя каква е позицията на колегите. Ако се приеме, че това е отказ от първоначалната ни позиция, така ще бъде“. По отношение на възможността да се задейства процедура по импийчмънт на Панов заради политическите му изказвания, които са забранени по закон, Магдалинчев обясни: „Изобщо не сме обсъждали такава алтернатива. Този въпрос не сме го коментирали въобще.“

Поведението на шефа на ВКС всъщност буквално

копира начина, по който се държеше проваленият министър

Христо Иванов-Пинокио, докато все още бе в изпълнителната власт. Тогава той по същия начин обикаляше форуми в чужбина, за да настоява за запазване на мониторинга над България. Приликите между действията и речите им далеч не са случайни, предвид факта, че от стенограмите по „АРГОгейт“ лъсна, че двамата са част от опитите на подсъдимия шеф на кръга „Капитал“ Иво Прокопиев да прави политинженеринг. Дори именно Христо Иванов кръсти и половинката на Панов – Бети Панова, с псевдонима Черния лебед. Впрочем, докато мълчи пред колегите си от ВСС, Панов използва отново Черния лебед, за да говори вместо него. Половинката му „блесна“ с интервю в столичен седмичник, в което нападна Магдалинчев. Днес, помолен за коментар, Магдалинчев посочи, че е „неуместно една дама да се включва в такива отношения.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.