ВСС ще решава за кариерните бонуси по своя преценка

ВСС ще решава за кариерните бонуси по своя преценка

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за съдебната власт по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид.

Последната редакция на член 28 от Закона за съдебната власт, който регламентира кариерното развитие на членовете на Висшия съдебен съвет след прекратяване или изтичане на техния мандат в момента гласи императивно, че се назначават на същата или на по-висока длъжност.

Според Хамид Хамид това отнема правото на ВСС да избира и назначава в независимата съдебна система според утвърдени от нея критерии магистратите. Според депутата от ДПС  е неоправдано законът да задължава ВСС, без да му даде възможност да оцени качествата на този човек дали съответстват за по-високата заемана длъжност. „Затова внасяме текст, в който императивното „се назначава“ се заменя „с могат да бъдат назначавани". Това ще даде възможност на ВСС след изтичане на мандата на членовете или предсрочното им прекратяване да прецени дали са подходящи да бъдат назначавани на по-висока длъжност или не", аргументира се Хамид. Той помоли председателя на НС да осигури възможност депутатите да се регистрират в зала, защото "нова сграда със стари апарати не се прави". От БСП обявиха, че няма да подкрепят идеята.

Депутатите решиха Министерство на правосъдието да изгражда и поддържа информационна система за съдебно изпълнение. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.